V ústrety ruskému cárovi

Výstava fotografií "V ústrety ruskému cárovi. Romanovci – cárska služba", ktorú otvorili dnes večer v SVD v Báčskom Petrovci, je venovaná poslednému ruskému cárovi Mikulášovi II. a jeho rodine. Expozícia vznikla s cieľom priblížiť srbskému publiku život a prácu členov poslednej ruskej dynastie. Taktiež aj s úmyslom prebudiť spomienky na kontroverznú rodinu Romanovcov, ktorá bola obľúbená v národe a predsa kruto popravená. Cár Mikuláš II. a jeho rodina sa tešili veľkej priazni aj bratského srbského národa. Neprekvapuje preto, že sa po rozpade dynastie Romanovcov mnohí Rusi presťahovali do našich končín, aj medzi Slovákov.

 

V ústrety ruskému cárovi

 

V ústrety ruskému cárovi

 

V ústrety ruskému cárovi

 

V ústrety ruskému cárovi

 

V ústrety ruskému cárovi

 

Prítomných na vernisáži privítala Viera Krstovská, riaditeľka Slovenského vojvodinského divadla. O výstave sa krátko zmienil kulpínsky pravoslávny kňaz, prezviter Lazar Majstorović a o úlohe Ruska a osobitne dynastie Romanovcov v dejinách Srbska hovoril Petar Đurđev, riaditeľ Historického archívu mesta Nový Sad , ktorý výstavu aj otvoril. Nevystal ani kratší kultúrno-umelecký program v ktorom vystúpil Zoran Mitić a Andrej Janka.

Mikuláš II. vládol v Rusku od roku 1894 a bol medzi obyvateľstvom veľmi populárny, avšak na konci prvej svetovej vojny, pred sto rokmi 17. júla 1918 v pivničných miestnostiach boľševického opevneného domu v Jekaterinburgu na Urale, bol spolu s rodinou v tajnosti zastrelený.

Fotografie zobrazujú cára Mikuláša II., jeho manželku Alexandru a ich päť detí, dcéry Oľgu, Tatianu, Máriu, Anastáziu a jediného syna, najmladšie dieťa a zároveň dediča ruského trónu, cároviča Alexeja. Mikulášovi II. ľudia preukazovali úctu a mnohí ho považovali za božskú bytosť a klaňali sa mu. K zmene situácie došlo po októbri 1917, kedy sa moci v Rusku chopili boľševici pod vedením V.I. Lenina, priam patologicky zameraní proti aristokracii. Cárska rodina bola prevezená do boľševického opevneného domu v Jekaterinburgu na Urale, stovky kilometrov od domova, kde žila obklopená všade prítomnými strážami a kde bola nakoniec zavraždená.

 

V ústrety ruskému cárovi

 

V ústrety ruskému cárovi

 

V ústrety ruskému cárovi

 

V ústrety ruskému cárovi

 

V ústrety ruskému cárovi

 

Cár Mikuláš a jeho rodina sa tešili veľkej priazni bratského srbského národa. Neprekvapuje preto, že sap o rozpade dynastie Romanovcov mnohí Rusi presťahovali do našich končín, aj medzi Slovákov. Naša známa spisovateľka Viera Benková pátrala po dokumentoch z toho obdobia a v autorskom texte Rusi utečenci po I. sv. vojne medzi nami opisuje Ruské rodiny, ktoré sa po Veľkej vojne prisťahovali do Báčskeho Petrovca. Článok si možno prečítať TU:

 

 

Výstava pozostáva z čierno bielych fotografií z historických archívov a tiež z osobných albumov rodiny Romanovcov, ktorej členovia radi fotografovali.

Výstava je putovná, od augusta 2016 precestovala takmer celé Srbsko a v máji bola nainštalovaná aj vo Veľkom kaštieli v Kulpíne. Organizátorom výstavy boli Srbská pravoslávna cirkevná obec z Kulpína a Štúdio Ruský Cár.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články