Naši v Bratislave/Kým kohút nezaspieva

V pondelok 10. decembra 2018 v Kalabe na Zámockej ulici číslo 5 v Bratislave usporiadali vernisáž olejomalieb Pavla Hajka: Kým kohút nezaspieva. V utorok 11. decembra sa v hlavnom slovenskom meste predstavili ešte ďalší predstavitelia kovačickej insitnej školy Ján Bačúr a Miroslav Hraško. Vernisáž svojou prítomnosťou poctila aj premiérka Srbska Ana Brnabićová, ktorá výstavu aj otvorila. Na vernisáži sa zúčastnila i slovenská ministerka kultúry Ľubica Laššáková. Predsedníčka srbskej vlády sa predtým stretla so slovenským kolegom Petrom Pellegrinim, ktorý sa jej poďakoval za ústretovosť pri riešení vyrovnania dlhu z obdobia Juhoslávie medzi Slovenskom a Srbskom. K tomu dlhu pár slov.

 

www.vlada.gov.sk

 

www.vlada.gov.sk

 

Pisztory Palace Bratislava (Foto: Ivan Štelmák)

 

Pisztory Palace Bratislava (Foto: Ivan Štelmák)

 

Pisztory Palace Bratislava (Foto: Ivan Štelmák)

 

Na Slovenských národných slávnostiach 2. augusta 2013 sa slovenský minister a podpredseda vlády Miroslav Lajčák v Petrovci stretol s premiérom Srbska Ivicom Dačićom. Po schôdzi minister Lajčák povedal, že je Slovensko odhodlané ten dlh, ktorý má Srbsko voči Slovensku a ktorý sa musí splatiť, deponovať pre nás, tunajších Slovákov. Išlo údajne o dlžobu, ktorá v tom čase už bola narástla do výšky takmer 20 miliónov dolárov!

Srbská premiérka v pondelok pobudla v Česku, kde sa hovorilo o starom klíringovom dlhu Juhoslávie voči Česku. S najvyšším českým vedením sa uzhodli na sume 9,8 miliónov dolárov, ktorú Srbsko v 45-dňovej lehote po ratifikovaní dohody vyplatí Česku v jednej splátke a Česko ten rozdiel medzi skutočným dlhom (32,8 miliónov amerických dolárov) a zaplatenou sumou bude „pomenúvať" ako pomoc Srbsku na jeho rozvojovej ceste.

Slovenské tlačové agentúry prinášajú správu, že sa aj na Slovensku vyjednávalo o splatení dlhu a že sa premiér SR Peter Pellegrini srbskej premiérke "... poďakoval za ústretovosť pri riešení vyrovnania dlhu z obdobia Juhoslávie medzi Slovenskom a Srbskom." Ozrejmil, že ide o viac ako šesť miliónov eur (!) o čom by sa začiatkom roka 2019 mala podpísať dohoda medzi oboma krajinami o regulovaní tohto dlhu. Slovenská republika vraj preferuje alternatívu jednorazového čiastočného splatenia sumy, teda podobne ako sa to riešilo v Česku, s tým, že to bude považované za definitívne vyrovnanie dlhu. Pellegrini povedal i to, že peniaze chce Slovensko použiť primárne na potreby zahraničných Slovákov...

Srbská premiérka pri tejto príležitosti podotkla, že naše krajiny spája veľká, dobre organizovaná a silná slovenská národnostná menšina. "Slovenská národnostná menšina prispieva sile Srbskej republiky, nášmu bohatstvu a spolupráci medzi našimi krajinami," konštatovala Brnabić. Slovenskej strane sa poďakovala za výborný vzťah voči svojej menšine, ktorý môže byť príkladom aj iným krajinám.

Teda, ak budeme čítať medzi riadkami, s peňazí sa nám veľa neujde a asi aj ďalej tunajší Slováci pre Slovensko budú viac-menej „zelenou vetvou" a pre Srbsko „mostom medzi dvomi priateľskými krajinami".

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články