Dina Mudrochová

V uplynulom školskom roku získala žiačka gymnázia zo Sriemskej Kamenice Dina Mudrochová tretie miesto na republikovej súťaži z antického starogréckeho jazyka. Dina má k jazykom blízko a to potvrdzuje skutočnosť, že od mala paralelne hovorí štyrmi jazykmi. „Okrem srbčiny hovorím rusínčinu, slovenčinu a angličtinu a učím sa aj gréčtinu a latinčinu," hovorí Dina Mudrohová, ktorá je z tých najúspešnejších žiakov v Sriemskych Karlovciach, ktorí sa na okoloidúcich usmievajú z veľkých billboardov. Okrem v jazykoch Dina sa už 12 rokov aktívne zaoberá aj umeleckým tancom, kde dosahuje pozoruhodné domáce i medzinárodné výsledky.

 

Dina Mudrochová

 

Dina odrastá v zmiešanej slovensko-rusínskej rodine, kde sa nehovorí iba bilingválne, ale trojrečovo. Otec Slovák, matka Rusínka a prostredie a škola srbské. Hudobný a umelecký cit zdedila snáď aj po starých rodičoch Mudrochovcoch a Makajiovcoch, ktorí nielenže pekne spievali a boli úspešnými v riadení podnikov, ale sa presadili aj ako významní umelci vo svojom menšinovom spoločenstve.

Okrem v štúdiu jazykov, Dina vidí seba aj na tanečnom parkete, keďže je členkou tanečného klubu "Partizan 2" z Nového Sadu.

 

Dina Mudrochová

 

Dina Mudrochová

 

Projekt "Učím + Viem = Osožím" realizovaný na podporu sociálnej zodpovednosti pokračoval v tomto roku. Nové billboardy boli umiestnené na 42 miestach v Novom Sade a Sriemských Karlovciach, Temeríne, Báčskom Petrovci , Žablji a Beočíne. Na nich bolo prezentovaných viac ako 200 žiakov základných a stredných škôl, ktorí dosiahli najvýznamnejšie úspechy vo vedeckých a umeleckých súťažiach na domácej a medzinárodnej scéne v uplynulom akademickom roku.

Tohtoročným generálnym sponzorom je Erste Bank.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články