Čaroslov o našich sviatkoch a zvykoch

Ku koncoročným sviatkom a pred ukončením prvého školského polroka, Čaroslováci znovu začarovali a spoločnými silami vydali 11. číslo internetového Čaroslovu, časopisu žiakov slovenských škôl vo Vojvodine. Tentoraz oslovili čitateľov kalendárnymi zvykmi a sviatkami vojvodinských Slovákov.

 

Čaroslov o našich sviatkoch a zvykoch

 

Na úvod Čaroslovu sa čitateľom prihovára etnologička Anna Séčová Pintírová, ktorá v počítačovej prezentácii píše o cykle kalendárnych obyčají. Prezentáciu ilustrovala bohatým archívnym materiálom z Múzea Vojvodiny. V pokračovaní Čaroslováci sprostredkovávajú čitateľom atraktívny pohľad do najkrajších sviatkov a obyčají, ktoré sa u nás oslavujú. Výstižný prehľad vianočných, novoročných a veľkonočných sviatkov doplnili počítačovými prezentáciami, spomienkami a fotografiami z albumov starých i prastarých rodičov. Posledné strany Čaroslovu vypĺňa Galéria Čaroslovu a jej vianočné grafiky robené technikou linorezu. Čaroslovaci si zdokonalili vlastnú zručnosť, tvorivosť, estetické cítenie ako aj úctu k nášmu dedičstvu.

Najnovšie internetové číslo Čaroslovu umožňuje čitateľom spoznávať svoje kultúrne dedičstvo a miestne tradície, zároveň získať kladný vzťah k ľudovej slovesnosti a kultúrnemu dedičstvu.

Jedenástykrát Čaroslováci sa držia spolu a zachovávajú svoju slovenskú identitu.

Zverejnené 11. číslo internetového vydania spoločného časopisu žiakov slovenských škôl vo Vojvodine vyšlo s finančným prispením ÚSŽZ z Bratislavy.

Nenechajte si ujsť túto príležitosť a zalistujte si v ňom tu: http://www.caroslov.rs/casopis/cislo11/

Prajeme príjemné čítanie.

 

Autorka a koordinátorka projektu

Mária Andrášiková

 

Komentárov  

0 #1 slovenčina moja...Slavka 2019-01-04 00:09
Pekné je to, všetka česť deťom a tým, ktorí vynakladajú úsilie. Avšak celkový dojem kazí nedostatok jazykovej úpravy ("za spolupráce učiteliek Márii..., Anne..., neuprednosťovali, Dedo Mráz...). Treba to dopiecť.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články