Drobné postrehy o podstatných veciach

Vracala som sa domov z práce a pri nástupe do autobusa sa mi veľmi slušne prihovoril šofér. Na prvý pohľad a na prvé slová som uzavrela, že je pán šofér zrejme z tej starej gardy, ktorej slušnosť bola vštepená, tak v domácej, ako aj školskej výchove a ktorá sa vlastne ani neoslovovala s „pán", ale výlučne so „súdruh". Výzor síce vie oklamať, ale mohla by som tvrdiť, že je pán súdruh nie ani takým mladým dôchodcom. Teda, autobus riadi človek, ktorý by si pravdepodobne dávno mal užívať zaslúžený dôchodok. A prečo ho zamestnávateľ angažuje a riskuje, že šofér nedokáže načas reagovať? Akosi logická odpoveď by mohla byť aj taká, že máme výrazný nedostatok šoférov. Túto moju tézu by mohli potvrdiť aj dnešné správy. „Musíme vynakladať úsilie a zadržať v krajine medicínskych robotníkov a technikov..." vyhlásila premiérka Srbska zdôvodňujúc najnovší vládny návrh o zvýšení platov. Zo Stavebnej komory Srbska prišli dnes aj exaktné údaje o tom, že v tejto chvíli Srbsku chýba okolo 90 tisíc remeselníkov všetkých profilov a priemerný vek našich vyškolených majstrov je okolo 55 rokov.

 

Drobné postrehy o podstatných veciach

 

Vláda Srbska najnovšie schválila návrh takzvanej pozitívnej úpravy rozpočtu, ktorým sa plánuje zvýšenie osobných dôchodkov od prvého novembra. Ozrejmila premiérka Anna Brnabićová a dodala, že sa robotnícke mzdy zvýšia o 8 až 15 percent. Spresnila, že najvyššie zvýšenie platov bude v zdravotníctve, kde medicínske sestričky a technici môžu očakávať 15 percentné zvýšenie, kým lekárom sa platy zvýšia o 10 percent. „Musíme zadržať v krajine medicínskych robotníkov a technikov, ale aj lekárov a to permanentným zvyšovaním ich platov, ktoré budú korigované pred koncom roka" - vyhlásila Brnabićová.

Chýbajú nám nie iba zdravotnícki pracovníci. Už teraz sa začína výraznejšie prejavovať nedostatok remeselníkov všetkých profilov: natieračov, keramikárov, vodoinštalatérov, elektrikárov... a samozrejme aj šoférov. Na podobnú situáciu upozorňujú aj zo združení poľnohospodárov.

Všetci dôchodcovia prvého decembra dostanú jednorazovú pomoc 5 tisíc dinárov. Ohlásila dnes ďalšiu zmenu srbská premiérka, čím penzistov potešila a tým čo dôchodcami ešte nie sú, hodila červíka do hlavy: voľby sa blížia! Premiérka tiež podčiarkla, že sa penzie od prvého januára roku 2020 zvýšia najmenej o 5 percent a možno aj o čosi viac.

Čoskoro aj z nás ostatných tu zotrvávajúcich budú dôchodcovia.

A, ktože nám bude zarábať na naše zaslúžené dôchodky?

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články