50. Divadelný vavrín

50. Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby v Srbsku Divadelný vavrín sa uskutoční v termíne 26. októbra – 3. novembra 2019 v Starej Pazove. Slávnostný otvárací program bude v sobotu 26. októbra 2019 o 17:30 v divadelnej sieni Strediska pre kultúru Stará Pazova. V súťažnej časti vystúpi osem divadelných súborov, z toho až tri z Pivnice a po jeden z Kysáča, Nového Sadu, Vojlovice, Aradáča a Lalite. Kulpínski ochotníci v tomto roku ne Vavríne nevystupujú, avšak ako vlaňajší víťazi mali by ho otvoriť.

 

50. Divadelný vavrín

 

50. Divadelný vavrín

 

V prvý deň sa predstavia divadelníci OD Janka Čemana z Pivnice, ktorí zahrajú predlohu Václava Šuplata Tajomný šepot v réžii Jaroslava Šimona. Po nich bude nasledovať SKOS Detvan z Vojlovice s autorským predstavením Alise Oravcovej a Terézie Veberovej Oravcovej Druhí v poradí.

V nedeľu budú tiež dve predstavenia: OD Michala Benku Uču pri KUS Štefánik z Lalite predvedie hru Navždy susedy autorky a režisérky Jany Burčiarovej a KC Aradáč, Divadelná sekcia Branislava Vierga, sa predstaví hrou Zabíjačka, ktorú autorsky a režijne stvárnil Jano Hrubík.

Po dvojdňovej prestávke s programom sa bude pokračovať v stredu s inscenáciou WC story autora Vlada Moresa. Túto predlohu si zvolil režisér Rastislav Zorňan, ktorý ju nacvičil s hercami SKC P.J. Šafárika z Nového Sadu.

Štvrtok a piatok budú patriť Pivničanom. OD Janka Čemana zahrá dve predlohy Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej, prvá má názov Čo si videl, nevidel si, kde je autorka aj režisérkou a druhé predstavenie Nálepky režijne spracoval Ján Kmeťko.

OD KC Kysáč sa v súťažnej časti predstaví ako posledné a zahrajú hru Antonína Procházku V štátnom záujme v réžii Jána Privizera.

Na záver festivalu, v nedeľu 3. novembra po slávnostnom zatvorení 50. Divadelného vavrínu a po vyhodnotení festivalu a udelení cien, na počesť odmenených SVD z Báčskeho Petrovca zahrá Svety za dedinou v réžii Dušana Bajina.

V rámci prehliadky bude nainštalovaná výstava fotografií autorov Filipa a Michala Lašuta, ktorí objektívom zachytili prácu ochotníckych divadelných súborov Slovákov v Srbsku. Fotografie vznikli na divadelných prehliadkach DIDA Pivnica, Paláriková Raková, Gorazdov Močenok a Scénická Žatva.

Prehliadka slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby – Divadelný vavrín sa organizuje každoročne s cieľom prezentovať a konfrontovať umelecké výsledky dosiahnuté v danej divadelnej sezóne. Ide o najvýznamnejší festival ochotníckeho divadla Slovákov v Srbsku. Poriada sa každoročne a je podujatím osobitného významu pre slovenskú menšinu v Srbsku.

Prehliadku slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby spoločne organizujú: Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov, obec Stará Pazova a SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-2 #1 VíťaziOdborná porota 2019-11-06 19:39
Odborná porota udelila tri ceny za predstavenia:

Prvú cenu, zlatú plaketu, ktorá je zároveň aj Cenou Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku, predstveniu – Čo si videl, nevidel si, autorky a režisérky Kataríny Mišíkovej Hitzingerovej, v podaní členov Ochotníckeho divadla Janka Čemana v Pivnici.

Druhú cenu, striebornú plaketu predstaveniu – Antonína Procházku V štátnom záujme, v predvedení členov Ochotníckeho divadla KC Kysáč, v réžii Jána Privizera.

Tretiu cenu, bronzovú plaketu predstaveniu autora a režiséra Jana Hrubíka – Zabíjačka, v podaní členov Divadelnej sekcie Branislava Vjerga, Kultúrneho centra Aradáč, v Aradáči.

Cenu za kultúru hovoreného slova získalo predstavenie WC STORY a divadelný súbor z Nového Sadu.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články