Zima s knihou 2020

Putovná prezentácia knižnej produkcie Slovenského vydavateľského centra (SVC) z Báčskeho Petrovca, 13-ročná akcia Zima s knihou, v tomto roku sa začala 06.februára na Starej fare v Kysáči, kde svoje najnovšie knihy predstavili minuloročná jubilantka, poetka a spisovateľka Viera Benková, poetka, spisovateľka a prekladateľka Zdenka Valentová Belićová a básnik, spisovateľ, prekladateľ a bibliograf Víťazoslav Hronec. Ďalšia akcia bola v Hložanoch, kde okrem iného, predstavili básnickú zbierku Ladislava Čániho Deväť kruhov noci. Akcia ďalej namierila do Padiny a Kovačice a tam predstavili novú knihu pre deti Jána Valentu Bránky veršovanky. Potom pokračovala v Petrovci, Hložanoch a v Novom Sade na Medzinárodnom knižnom veľtrhu. Včera zavítala aj do Kulpína. Riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Vladimír Valentík predstavil vlaňajšiu knižnú produkciu SVC, spisovateľka Viera Benková hovorila o svojich najnovších publikáciách a prekladateľka Katarína Pucovská priblížila dielo kysáčskeho rodáka a kulpínskeho učiteľa Daniela Pixiadesa.

 

Zima s knihou 2020

 

Zima s knihou 2020

 

Zima s knihou 2020

 

Zima s knihou 2020

 

Zima s knihou v Kulpíne bola v znamení nových kníh a vlaňajšieho jubilea – osemdesiatin Viery Benkovej a dvoch najnovších knižných vydaní Daniela Pixiadesa z Kanady. Organizátormi večierka boli Slovenské vydavateľské centrum, MOMS Kulpín, Spolok kulpínskych žien a Združenie pre muzeálne agrárne dedičstvo, v mene ktorých autorka večierka a moderátorka Katarína Pucovská úvodom zablahoželala ženám k Medzinárodnému dňu žien a Viere Benkovej k Cene Spolku slovenských spisovateľov, ktorú jej v sobotu odovzdal predseda Miroslav Bielik. Viera Benková sa prítomným a organizátorom večierka zavďačila svojimi pútavými spomienkami na stretnutia s významnými a jej blízkymi osobnosťami, ktoré zaradila aj do svojej knihy Závity pamäte.

Katarína Pucovská sa zamerala na druhú knihu spomienok Zápisky bez poradia nášho básnika a spisovateľa Daniela Pixiadesa z Kanady. Kniha vyšla tlačou v týchto dňoch a je pokračovaním prvej knihy spomienok, ktorá vyšla v SVC roku 2018. Obe knihy memoárových próz vydaných pod názvom Zápisky bez poradia, predstavujú osobné vyznanie a autorov spätný pohľad na celý svoj život. Daniel Pixiades už takmer polstoročie žije v Kanade a memoáre začal písať už ako penzista. V prvej knihe spomína na život v Juhoslávii a druhá kniha je zo života v Kanade. Obe knihy zo srbčiny do slovenčiny preložila Katarína Pucovská. Prítomní na včerajšom večierku dostali do daru túto skutočne zaujímavú knihu. Na ukážku vyberáme z nej jednu autorovu úvahu:

– Ozaj či sa ti to má stať v tvojom päťdesiatom roku? – kládol som si otázku už celkom istý, že je dievča šialene do mňa zamilované! Stále som sa snažil uvedomiť si celú situáciu a chcel som sa jej zbaviť, ale ako citlivej ľudskej bytosti bohvieako sa mi to ani nedarilo.

V živote som neraz pocítil zamilovanosť dievčat a vydatých žien. Keď som bol mladší, dobre som sa cítil pri každom takom tajomnom šteklení a nepohrdol som vykonať povinnosť samca. Vtedy som neuvažoval o dôsledkoch takých činov a ľútosti v pokročilom veku.

Pred príchodom do Kanady, už ako ženatý so Smiljanou, prestal som bubnovať o svojej mužskej nadradenosti. Musím však podotknúť, že zvyk striedania žien je horší ako najsilnejšia droga. Veľa ľudí dokážu prestať fajčiť a piť a zrieknu sa aj iných návykových potešení, ale keď príde na rad sex, v tej chvíli zaváhajú, a ani sa nesnažia prejaviť silnú vôľu a odolať pokušeniu.

Zima s knihou výnimočne v tomto roku Padinu a Kovačicu dvakrát navštívila, prvýkrát to bolo na Deň materinského jazyka 21. februára a pokračovala aj 05.marca 2020. Na druhom podujatí účinkovali básnici Miroslav Bielik z Bratislavy, Miroslav Demák, Martin Prebudila, Jeremija Lazarević a Goran Đorđević.

Nasledujúca zastávka knižnej karavány by ešte mala byť v Starej Pazove a potom už Zima s knihou svoje tohtoročné putovanie ukončí v Pivnici, kde bude prebiehať pod názvom Vítanie jari s knihou.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-1 #2 RE: Zima s knihou 2020LBP 2020-03-14 23:47
Kulpincania sa ukazali v malom pocte, to je nezaujem alebo nieco iné?
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: Zima s knihou 2020Daniel Piksiades 2020-03-11 00:38
Vyborne, Katka! Tvoj prednes o knihe Zapisky bez poradia bol dany spravne a zaujimavo. Vdaka.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články