Hravý svet Miroslava Hraška

Miroslav Hraško sa narodil v dnešný deň pred tridsiatimi rokmi, 28. marca 1990 vo Vršci, v jednom z najkrajších banátskych miest. Vyrastal tiež v krásnej, malebnej, multikulturálnej Hajdušici, s väčšinovým slovenským obyvateľstvom, ktorú opisujú aj ako osadu obklopenú zeleňou. Aj keď vo Vršci ukončil strednú elektrotechnickú školu, Hajdušicu neopúšťal a nadchnutý prírodou začal sa venúvať včelárstvu, ktoré sa stalo jeho povolaním. Vo voľnom čase sa venoval maľbe a banátskej rovine. Vodorovné čiary horizontu a malé rozihrané postavičky začal na svojich olejomaľbách zobrazovať od roku 2011. Donedávna bol najmladším výtvarníkom, ktorý spolu so 62 autormi tvoril zoznam slovenského insitného umenia vo Vojvodine. Aj keď mladý, rýchlo si vytrasoval vlastnú cestu a vypestoval rozpoznateľný štýl. To nezostalo nepovšimnuté a za pomerne krátky čas sa dostal aj na Bijenale ilustrácií v Bratislave, vydaná bola knihu s jeho ilustráciami Chlapček z hrášku (alebo Mirko Hraško maľuje Janka Hraška) – za tie ilustrácie dostal veľké uznanie aj od Miroslava Cipára a zaradený bol do UNICEFovho kalendára.

 

Hravý svet Miroslava Hraška

 

Hravý svet Miroslava Hraška

 

Miroslav Hraško a Pavel Babka

 

Miroslav Hraško a Pavel Babka

 

Galéria Babka Kovačica pri príležitosti tridsiatych narodenín Miroslava Hraška plánovala otvorenie jeho samostatnej výstavy v Hajdušici pod názvom: Úprimnosť–Skromnosť–Nevinnosť – Pokora... Záštitu nad výstavou prevzal Peter Tvrdoň, riaditeľ Domu umenia BIBIANA z Bratislavy a Regina de Dominicis, riaditeľka UNICEF v Srbsku. Keďže sa kvôli núdzovému stavu výstava v stanovenom termíne nemohla uskutočniť, Galéria Babka Miroslavovi Hraškovi k naredeninám vydala katalóg, ktorého elektronickú podobu ponúkame TU.

 

 

Miroslav Hraško má dnes 30 rokov a dodnes už stihol vystavovať svoje diela v Hajdušici, Kovačici, Belehrade, Bratislave, v sídle UNESCO v Paríži... Jeho obľúbenými motívmi sú príroda, vojvodinská rovina, rieka.
Jedinečný štýl, ktorý si autor zvolil, pomenovali insitný minimalizmus. On sa vymyká všetkému, čo v súvislosti s insitným slovenským maliarstvom z Vojvodiny poznáme. Zvolil si vlastnú cestu jemných, ľahkých ťahov bez prikrášľovania. Jeho ruka zachytáva svet v jednoduchosti, ktorých obsah je neuveriteľne bohatý a môžeme v nich vidieť zachytené tradície, prostredie, jednoducho život slovenskej menšiny vo Vojvodine, aký si Miro pamätá aj zo svojho detstva.

"Maľovanie pre mňa znamená naplnenie. Som šťastný, keď maľujem. V niektorých chvíľach zabudnem na všetko a venujem sa iba tomu. Cítim vnútorný pokoj. Mojim hlavným povolaním je včelárstvo a maľovanie je moja láska. Neočakávam, že budem slávnym, ale chcem maľovať," vyznáva sa Miroslav Hraško. "Mirovo maliarstvo nie je naivné, ono je nevinné. To, čoho sa už veľká väčšina strednej generácie slovenských instiných maliarov v Srbsku dávno vzdala, z Mirových obrazov stále dýcha: je to úprimnosť, nevinnosť, pokora,..." uvádza v katalógu galérista Pavel Babka.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-1 #1 RE: Hravý svet Miroslava HraškaMária 2020-03-30 14:21
Tú spomínanú knihu som práve predvčerom čítala synovi a bolo to veľmi milé, že autor - aj rozprávková postava majú rovnaké priezviská :-) Kniha sa nám páčila a autorovi želáme, aby vydal ešte zopár takých pekných kníh.
Mária, Stará Pazova
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články