Slovenská pomoc Novému Sadu v boji proti Covid-19

Veľvyslanec Slovenskej republiky v Srbsku, J.E. Fedor Rosocha a primátor Nového Sadu Miloš Vučević dnes v novosadskej radnici podpísali zmluvu o donácii v hodnote 50.000 EUR, ktorou Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky pomáha Srbsku a konkrétne mestu Nový Sad v boji proti koronavírusu. Slovenský veľvyslanec odovzdal primátorovi tiež symbolický šek, po čom nasledoval neformálny rozhovor o doterajšej spolupráci a plánoch budúceho partnerstva. Vučević sa poďakoval Slovenskej republike a povedal, že donácia bude usmernená na primárnu zdravotnú ochranu a kúpu vybavenia buď pre pohotovostnú lekársku službu alebo pre Dom zdravia v Novom Sade. Veľvyslanec Rosocha zhodnotil, že je ekonomický aspekt veľmi dôležitý pre rozvoj ďalších bilaterálnych vzťahov a ohlásil, že na nasledujúcom stretnutí s novosadským primátorom predostrie konkrétne plány na uskutočnenie tejto spolupráce.

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

Foto: Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Srbsku

 

„Našim priateľom na Slovensku želáme úspešné ukončenie boja proti epidémii, aby sa čo najskôr vrátili do normálneho života. Srbsko a Slovensko majú vynikajúce vzťahy, dodatočne upevnené vzťahom Slovenska k územnej celistvosti Srbska. Slovenské národnostné spoločenstvo je neoddeliteľnou súčasťou Nového Sadu, Vojvodiny a Srbska, preto je prirodzené, že slovenské veľvyslanectvo má tu viac aktivít. Nachádzajú sa tu inštitúcie slovenského národnostného spoločenstva, predovšetkým v oblasti vzdelávania a kultúry, a sme pripravení rokovať o vytvorení jednotného slovenského kultúrneho centra v Novom Sade. Sme hrdí na slovenskú kultúru, ktorá je súčasťou tunajšieho koloritu a Kysáč je perlou všetkého, čo robí Nový Sad jedinečným, "zdôraznil Vučević.

Veľvyslanec Rosocha vyjadril potešenie, že v mene svojej krajiny a ministra Ivana Korčoka môže odovzdať dar primátorovi pre pomoc v boji proti epidémii vírusu Corona. „Touto donáciou je upevnené bratské puto, ktoré nás spája. Slovenská národnostná menšina je vo Vojvodine početná a naši bratia a sestry by mali vedieť, že vždy môžu počítať s pomocou štátu svojich predkov a dar bude užitočný aj pre všetkých ostatných občanov Vojvodiny, "uviedol veľvyslanec Slovenskej republiky a dodal, že je toto prvý krok budúcej úspešnej spolupráce a partnerstva s Novým Sadom.

Pomoc Novému Sadu bola vyčlenená prostredníctvom rozvojovej agentúry SlovakAid.

SlovakAid aktuálne pomáha západnému Balkánu prostredníctvom viacerých nástrojov, z ktorých najefektívnejším sú priame finančné príspevky. Tieto sú určené miestnym partnerom, ktorí podrobne poznajú situáciu a aktuálne potreby v krajine. „Preto sa rezort diplomacie rozhodol poskytnúť humanitárny finančný príspevok Srbsku vo výške 50 tisíc eur a humanitárny finančný príspevok Čiernej Hore vo výške 30 tisíc eur. Oba príspevky budú použité na nákup ochranných pomôcok a zdravotníckych zariadení pre nemocnice, konkrétne pre nemocnicu v Novom Sade v Srbsku, Klinické centrum Čiernej Hory v Podgorici a Všeobecnú nemocnicu v Berane v Čiernej Hore," vyhlásil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok a dodal: „Teší ma, že pri poskytovaní pomoci naša rozvojová agentúra SlovakAid nezabúda ani na našich krajanov žijúcich na tomto území. Zdravotnícke zariadenia pre nemocnicu v Novom Sade budú slúžiť aj pre početnú slovenskú menšinu žijúcu v srbskej Vojvodine," dodal minister Ivan Korčok.

https://www.mzv.sk/aktuality/detail/-/asset_publisher/Iw1ppvnScIPx/content/-ivan-korcok-pomahame-zapadnemu-balkanu-v-boji-proti-pandemii-pricom-nezabudame-na-svojich-krajanov?p_p_auth=ZhMbkGUM&_101_INSTANCE_Iw1ppvnScIPx_redirect=%2F

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články