Naše riešenia sú v prírode...

...lebo sme súčasťou prírody a bez nej nedokážeme žiť. 22. máj je Medzinárodný deň biodiverzity. Tohtoročný nás zvlášť varuje, aby sme ochraňovali prírodu. Mocná príroda nám práve ukázala, že ona bez nás môže a vieme, že my bez nej nie. Ukázala nám tiež to, že nás môže zničiť najmenším svojim druhom, neviditeľným vírusom. Vypuknutie vírusu COVID-19 zastavil bežný život po celom svete. Počas posledných dvoch mesiacov sme čítali mnohé komentáre o tom, že príroda už napokon musela kruto zasiahnuť, aby sa človek spamätal a prestal jej ubližovať. Prečítali sme aj to, že už po mesiaci celosvetovej svojráznej karantény a hospodárskej pasivity, sa príroda v značnej miere zotavila. Pandémia nám však tiež ukazuje, aké dôležité sú prírodné ekosystémy pre ľudské zdravie. Renomovaný expert na ekológiu, Henrique Miguel Pereira z nemeckého centra pre výskum biodiverzity zdôrazňuje, že tohtoročným mottom Medzinárodného dňa biodiverzity je myšlienka - „Naše riešenia sú v prírode". Zároveň by podľa neho rok 2020 mal byť aj pre nás rokom sebareflexie a prehodnotenia nášho vzťahu k prírode.

 

Naše riešenia sú v prírode...

 

Naše riešenia sú v prírode...

 

Samotné slovo „biodiverzita" je relatívne nové, stalo sa oficiálnym v roku 1985 zlúčením dvoch slov, biologickej rozmanitosti. Jednoducho povedané, biodiverzita je rozmanitosť živého sveta, rôznych druhov na planéte. Biodiverzitu na Zemi dnes tvoria milióny rôznych druhov, ktoré sú výsledkom vývoja štyroch miliárd rokov.

Je všeobecne známe, že z roka na rok ničíme stále viac a viac lesných biotopov a prenikáme aj do miest, ktoré mali ostať v prírode nedotknuté. Podľa odborníkov sa tak zvyšuje pravdepodobnosť prenosu nových infekčných chorôb, ktoré, ako sa ukazuje v súčasnosti, môžu v globalizovanom svete ľahko viesť k pandémiám. Lepšia ochrana biotopov v najrozmanitejších regiónoch sveta a zvýšené monitorovanie biodiverzity a jej patogénov by tak mohli pomôcť zabrániť ďalším pandémiám. Zároveň nám však koronavírus ukázal aj druhú stranu, a teda, čo sa stane keď sa ľudia stiahnu a poskytnú viac priestoru prírode. Ľudia vo veľkomestách dýchajú čistejší vzduch a v médiách sa objavujú informácií o tom, ako sa divoké zvieratá vracajú na miesta, kde už dlho nezavítali. Toto všetko nám ukazuje predstavu o tom, čo by sme mohli dosiahnuť obnovením našich ekosystémov.

Lepšia ochrana biodiverzity môže zabrániť ďalším pandémiám.

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články