Vzácna česká kniha pribudla do Archívu Vojvodiny

V piatok 12. júna 2020 v amfiteátri na nádvorí Archívu Vojvodiny v Novom Sade usporiadali tematickú konferenciu Význam darovania a uchovávania archívneho materiálu ako kultúrneho bohatstva, na ktorej vyzvali majiteľov starých hodnotných kníh, fotografií a iných materiálov, aby ich venovali Archívu Vojvodiny, kde sa na zodpovedajúci spôsob postarajú o tie svedectvá doby a zachovajú ich aj pre budúce generácie. Dr. Juraj Súdi, hudobný pedagóg, umelecký vedúci Komorného zboru Zvony zo Selenče a evanjelický kantor pohotovo reagoval na výzvu a dnes odovzdal riaditeľovi Archívu Vojvodiny Dr. Nebojšovi Kuzmanovićovi vzácnu, takmer 300 ročnú knihu, druhý diel kázní Fabiána Veselého, člena jezuitského rádu, vydaných pod názvom Conciones in praecipua totius anni festa et nonnulli in speciales solemnitates panegyrici, Kázání na svátky přes celý rok, jakož i chvalořeči na některé obzvláštní slavnosti svatých Božích (Praha 1725). Kázne boli napísané česky a názvy kázní po latinsky.

 

Foto: Archív Vojvodiny

 

Foto: Archív Vojvodiny

 

Foto: Archív Vojvodiny

 

„Kto dáva, bude mu dané! Dnes ma ohromila láskavosť úžasného muža, skladateľa a zbormajstra zo Selenče Juraja Súdiho, ktorý mi odovzdal knihu z roku 1725 a ktorá bude zdobiť vitríny Archívu Vojvodiny." Napísal na svojom facebookovom profile Nebojša Kuzmanović a uviedol, že ide o veľmi vzácne dielo.

Fabián Veselý (1684–1739),tiež Fabianus Wessely bol neskoro barokový kazateľ a spisovateľ, člen jezuitského rádu, predstaviteľ štvrtej barokovej generácie. Narodený roku 1684, dlhú dobu pôsobil ako kazateľ v chráme Matky Božej Panny Márie pred Týnom a u sv. Klimenta v Prahe. Jeho kázne boli u poslucháčov veľmi obľúbené. Zomrel roku 1739, vo veku 55 rokov.

Na webovej stránke Archívu Vojvodiny sa uvádza, že všetci, ktorí chcú darovať alebo odovzdať na uschovanie svoje archívne materiály, sa môžu ohlásiť archivárkam Nade Berić a Stanislave Blažević na telefónne čísla:

021/489 18 00; 489 18 16; alebo e-mailom: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.; Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript..

Archív Vojvodiny
Žarka Vasiljevića 2A
21000 Novi Sad
Теl. +381 21 48918 00
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články