Vítanie prázdnin s knihou

V stredu večer 17. júna 2020 vo vynovených priestoroch bývalého kníhkupectva petrovskej tlačiarne, v ústrety prázdnin, usporiadali večierok Vítanie prázdnin s knihou, na ktorom predstavili až štyri nové knižné tituly Zoroslava Jesenského. Prítomných privítala úradujúca riaditeľka NVU Hlas Ľudu Anna Huďanová a besedu moderoval riaditeľ SVC Vladimír Valentík. Úvodom večierka spisovateľov syn Viliam prečítal obľúbenú báseň Žaba, z knihy Pán v oranžovom kabáte, ktorú spisovateľ venoval svojmu otcovi, Samuelovi Spevákovi, profesorovi biológie a bývalému riaditeľovi gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci.

 

Vítanie prázdnin s knihou

 

Vítanie prázdnin s knihou

 

Vítanie prázdnin s knihou

 

Vítanie prázdnin s knihou

 

Vítanie prázdnin s knihou

 

Vítanie prázdnin s knihou

 

„Nestalo sa v priebehu týchto 200 rokov, koľko má literatúra pre deti na týchto priestoroch tradíciu, že niektorému spisovateľovi v jednom období, teda v jednom roku, vyjdú až štyri knihy. A ešte k tomu knihy pre deti, ktoré, nazdávam sa, sú náročnejšie na písanie, ako knihy pre dospelých. Teda, Zoroslav Jesenský je pravdepodobne, hoci je to nevďačne tvrdiť, najlepším spisovateľom pre deti, ktorého sme v priebehu týchto 200 rokov mali," povedal Vladimír Valentík a konštatoval, že odrazu prezentovať až štyri knihy jedného autora, je priam pre Guinnessa.

Autor Zoroslav Spevák Jesenský vtipne a pútavo hovoril o vzniku týchto kníh, inšpirácii a podnetoch k tvorbe. Zo života bĺch, Pán v oranžovom kabáte a S mamou do škôlky, ako aj knihe próz Tri plus tri je osem, podľa autorových slov nevznikli odrazu, vznikali v priebehu osem rokov. Zo svojej najnovšej tvorby prečítal vtipnú báseň Deti Európy a báseň venovanú petrovskej štipľavej klobáse Klobáseň.

Riaditeľ SVC Vladimír Valentík poznamenal, že sa prezentácia koná v budove tlačiarne, ktorá je symbolom 100- ročnice tlačeného slova Slovákov vo Vojvodine. Aj keď boli prezentované knihy pre deti, deti a žiaci základnej školy sa na želanie autora kníh, kvôli pandémii koronavírusu, na večierku nezúčastnili. Záverom večierka riaditeľ SVC odovzdal Zoroslavovi Jesenskému autorské výtlačky všetkých štyroch kníh.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #1 RE: Vítanie prázdnin s knihouLena 2020-06-22 14:36
Jedno je kvantita, druhé je kvalita...
Jedno je writer-man, druhé je grafo-man...
Dajme verše najlepšieho spisovateľa pre deti anonymne posúdiť nestranným odborníkom a uvidíme...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články