Boli voľby...

Včera sa Srbsko zapísalo do dejín ako jediná krajina v Európe, ktorá vskutku nemá opozíciu v parlamente. Z celkového počtu voličov, ktorí pristúpili k hlasovacím urnám a ktorých bolo 3 milióny 300 tisíc, za listinu Aleksandra Vučića hlasovalo vyše dva milióny občanov. Prezident Vučić tým získal veľkú moc a bude môcť absolutisticky vládnuť s pomocou strán, ktoré on riadi a vytvára. No, ale, hovorí sa, že každý štát má prezidenta akého si zaslúži. Asi sme si to aj zaslúžili. Treba pokorne ohnúť hlavu a uvedomiť si, že tu morálne hodnoty padajú do vody, že je už takmer všetko o peniazoch, že žijeme v krajine, kde sa vôľa ľudu údajne môže kúpiť za facku, za dvetisícku. Padli sme teda nízko. Padli, no nie všetci padli na kolená. Občania Báčskopetrovskej obce včerajšími voľbami potvrdili, že do tohto už ošúchaného klišé ich nemožno zaradiť.

 

Boli voľby...

 

Táto obec s väčšinovým slovenským obyvateľstvom je jedna z mála obcí v krajine, v ktorej Srbská pokroková strana (SNS) nezvíťazila presvedčivo a nemôže samostatne utvoriť parlamentnú väčšinu. Ba čo viac, v tejto obci by mohla vládnuť opozícia! Mohla, no to sa ešte uvidí. V dňoch pred nami budú v petrovskom parlamente na „rokovacom programe" intenzívne zákulisné hry.

No, nielen v Petrovci, ale aj v Belehrade sa v týchto dňoch iste bude „skloňovať" báčskopetrovský parlament. Budúce obecné zhromaždenie bude totiž utvorené z predstaviteľov piatich strán. Kto však bude vládnuť? Srbská pokroková strana (SNS) získala 11 mandátov, Jednotné Srbsko Miroslav Čeman Čepsi 9 mandátov, Socialistická strana Srbska (SPS) 3 mandáty, Obyčajní ľudia 1 mandát a Vojvodinský front 1 mandát.

Keďže Jednotné Srbsko a SPS do týchto volieb išli v koalícii, to by malo znamenať, že 9 mandátov Miroslava Čemana Čepsiho, plus 3 mandáty SPS a ešte 1 mandát napríklad listiny Obyčajní ľudia by postačilo na utvorenie potrebnej väčšiny. V tom prípade by sa Báčskopetrovská obec zaradila medzi tých pár obcí, v ktorých by nevládla Srbská pokroková strana. To by však mohlo pošarapatiť ambície o absolútnej vláde SNS. Preto sa očakáva nátlak na predstaviteľov strán, ktoré získali jeden či tri mandáty, aby sa pripojili k SNS.

Bez ohľadu na výsledok týchto zákulisných hier, treba konštatovať, že obyvatelia Báčskopetrovskej obce sú predsa tvrdým orieškom. Morálne hodnoty sú v tomto prostredí ešte vždy na piedestáli.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+2 #3 RE: Boli voľby...Ján 2020-06-23 21:42
Blahoželám občanom Báčskopetrovskej obce na výsledkoch volieb do Zhromaždenia obce Báčsky Petrovec!
Nahlásiť administrátorovi
+3 #2 Je čím sa chváliť?Petrovčan 2020-06-23 14:39
Voľby do 25-členného zhromaždenia Petrovskej obce, v ktorej väčšinu obyvateľstva tvoria príslušníci slovenského národa, vyzneli vlastne takto: najviac hlasov (a 11 mandátov) získali preoblečení šešeljovci, hneď za nimi nasledujú bývalí arkanovci (9 mandátov) a potom členovia strany Miloševićovho mládežníka s kufríkom (3 mandáty).
Profesor Michal Filip (keď sa rozhorčoval nad postojom svojich súkmeňovcov vo významných historických medzníkoch) hovorieval: “Slovač - bedač, chrobač.”
Nahlásiť administrátorovi
+2 #1 RE: Boli voľby...Ján 2020-06-23 00:01
Srdečná vďaka za výnimočne napísaný a nanajvyš pravdivý článok!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články