Ján Jančovic osemdesiatnik

Spisovateľ a publicista Ján Jančovic sa narodil 6. februára 1941 v Pôtri, v okrese V. Krtíš na Slovensku. Už niekoľko desaťročí sa venuje problematike dolnozemských Slovákov, ktorí sa pred dvesto až tristo rokmi vysťahovali najmä na územie Maďarska, Rumunska a Srbska. Veľa času strávil v archívoch študovaním rôznych dokumentov, cestovaním, pozorovaním, rozhovormi s pamätníkmi. Svoje bohaté poznatky, zážitky a skúsenosti preniesol do vyše tucta kníh a do stovák novinových článkov, ktoré uverejnil v rôznych periodikách, zborníkoch a ročenkách. Tiež aj na tejto webovej stránke a jeho texty o niektorých významných udalostiach a osobnostiach dolnozemských dejín si možno prečítať v našom Okienku do dejín TU:
http://www.kulpin.net/component/content/article/2-uncategorised/5119-okienko-do-dejin
Blahoželáme!

 

Foto archív Jána Jančovica

 

Foto archív Jána Jančovica

 

Foto archív Jána Jančovica

 

Ing. Ján Jančovic sa narodil 6. februára 1941 v Pôtri (obec Veľký Krtíš). Základné vzdelanie získal v rodisku, stredné v Šuranoch. Na Vysokej škole poľnohospodárskej v Nitre vyštudoval ekonomiku poľnohospodárstva. Postgraduálne štúdium novinárstva absolvoval na Fakulte žurnalistiky Univerzity Karlovej v Prahe. Pracoval ako agronóm, plánovač, vedúci obchodnej prevádzky, podnikovej reklamy, propagácie, výstavníctva, ako i na postoch výkonného redaktora firemného časopisu Agrokomplexu a Agrokombinátu Zobor i manažéra a zástupcu šéfredaktora týždenníka Roľnícke novinky.

Viac z textu Jána Špringeľa TU: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/3114-ivotne-jubileum-vyznamneho-pracovnika-na-naroda-roli-dedinej

K 75. narodeninám Jána Jančovica žurnalistka Beata Chrenková pre Evanjelický posol spod Tatier urobila rozhovor s oslávencom. Možno si ho prečítať na webe oslovma.hu TU:
http://www.oslovma.hu/index.php/hu/kultura/156-kultura2-kultura2/1336-jan-janovic-75-ctite-si-otcov-mozole-krvave

Ing. Jančovic prispieva pravidelne do viacerých novín a najčastejšie sa v príspevkoch venuje problematike života Slovákov v zahraničí, predovšetkým dolnozemských. Zaradil sa k popredným znalcom vysťahovaleckej tematiky, zameranej na územie historického Novohradu. Imrich Fuhl urobil s Jánom Jančovicom veľmi zaujímavý rozhovor, ktorý si možno prečítať TU: http://www.oslovma.hu/XXX/Jancovic.pdf

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #2 RE: Ján Jančovic osemdesiatnikDušan Šándor 2021-05-28 03:35
Dobrý deň, študujem dejiny Slovákov v obciach Maglód , Péteri, Mende, Gyömrö. Máte prosím kontakt na pána Jána Jančovica? Veľmi pekne ďakujem . Ing. Dušan Šándor , email :
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: Ján Jančovic osemdesiatnikJ.& B. Kulik 2021-02-07 10:32
Mnogaja leta kamarát. Praje Ti rodina Kulíková.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články