Branislav Kulík – nový predseda MSS

Dnes v Báčskom Petrovci 62 delegátov z 23 MOMS (tri miestne odbory sa ospravedlnili) si za nového matičného predsedu väčšinou hlasov zvolilo Branislava Kulíka, evanjelického farára cirkevného zboru Pančevo-Vojlovica. Voľba predsedu MSS, podpredsedov a členov a zástupcov členov Dozornej rady na tomto 26. riadnom výročnom a zároveň aj volebnom zasadnutí nasledovala po pozdravných príhovoroch odchádzajúceho matičného predsedu Jána Brtku a predstaviteľov lokálnej samosprávy, národnostnej rady a veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade. Ján Brtka podal stručnú správu aj o tom, čo počas štvorročného mandátu urobil, ktoré aktivity začal a s akými problémami zápasil a po rozlúčkovom príhovore sa svojim najbližším spolupracovníkom zavďačil vecnými darčekmi. Novozvolenému matičnému predsedovi Branislavovi Kulíkovi prisľúbil pomoc z pozície pokrajinského poslanca (poslanec SPS od júla 2020 a člen Výboru pre určovanie totožnosti pokrajinských predpisov v jazykoch v úradnom použití) predovšetkým v aktivitách v súvislosti s prinavrátením konfiškovanej matičnej pôdy a niekdajšieho matičného objektu v strede Petrovca – bývalého obecného súdu.

 

Za bezpečnostných protiepidemických opatrení zhromaždenie prebiehalo vo veľkej sieni SVD

 

Za bezpečnostných protiepidemických opatrení zhromaždenie prebiehalo vo veľkej sieni SVD

 

Branislav Kulík

 

Branislav Kulík

 

Ján Brtka

 

Ján Brtka

 

Pracovné predsedníctvo

 

Pracovné predsedníctvo

 

Ján Brtka odovzdal darčeky svojím najbližším spolupracovníkom

 

Ján Brtka odovzdal darčeky svojím najbližším spolupracovníkom

 

Tretí tajomník Veľvyslanectva SR v Belehrade Boris Konček

 

Tretí tajomník Veľvyslanectva SR v Belehrade Boris Konček

 

Branislav Kulík – nový predseda MSS

 

Branislav Kulík – nový predseda MSS

 

Branislav Kulík – nový predseda MSS

 

Branislav Kulík – nový predseda MSS

 

Nový predseda Matice slovenskej v Srbsku (MSS) Branislav Kulík sa narodil dňa 05.03.1987 roku v Novom Sade v robotníckej rodine Vladimírovi Kulíkovi a Márii, rod. Francistej. Základnú školu Ľudovíta Štúra ukončil v Kysáči a Strednú ekonomickú školu Svetozára Miletića v Novom Sade. V roku 2006 nastúpil na Evanjelickú bohosloveckú fakultu v Bratislave, ktorú úspešne ukončil v roku 2011 štátnou skúškou a obhajobou diplomovej práce na tému Kristológia v Tranovskom kancionáli (školiteľ Mgr. Ľubomír Batka, PhD.). Promovaný bol dňa 09. 06. 2011 a bol mu udelený akademický titul magister (Mgr.). Dňa 21. 08. 2011 bol vysvätený za evanjelického kňaza biskupom Mgr. Samuelom Vrbovským v Kysáči. V Bielom Blate pôsobil ako kaplán a neskôr farár – administrátor takmer tri roky. Okrem náboženského pôsobenia snažil sa pozdvihnúť a upevniť aj národný život. Do služby vo Vojlovici nastúpil 1. mája 2013. Aj vo Vojlovici sa ako farár zapájal aj do národného života najmä cez Maticu Slovenskú a SKOS Detvan. Od ukončenia štúdia nepretržite prednáša aj na základných a stredných školách, najprv v rodnom Kysáči a v Novom Sade, neskôr v Bielom Blate a vo Vojlovici. Dňa 20. septembra 2014 bol biskup Samuelom Vrbovským sobášený s Alenou rod. Gajanovou. Doteraz majú tri deti: syna Rastislava a dcéry Alžbetu a Katarínu. Dňa 18. januára 2017 úspešne obhájil rigoróznu prácu na tému Vplyv Tranovského kancionála na vojvodinských Slovákov na Filozofickej fakulte Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre a bol mu udelený titul Doktor filozofie (PhDr). V súčasnosti pôsobí vo Vojlovici a naďalej je aj farár – administrátor v Bielom Blate.

V roku 2014 bol vymenovaný za predsedu Výboru pre úradné používanie jazyka a písma Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny. V máji 2017 ho zvolili za podpredsedu Matice slovenskej v Srbsku pre Banát a bol zástupcom predsedu Matice slovenskej v Srbsku. Od roku 2018 je aj podpredsedom Výkonnej rady NRSNM a od roku 2019 aj predsedom Správnej rady Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov.

PhDr. et ThMgr. Branislav Kulík bol v roku 2020 zvolený za predsedu kňazskej konferencie SEAVC v RS.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-2 #1 RE: Branislav Kulík – nový predseda MSSDoktor 2021-05-17 21:44
Gratulujem... a nech nezabudne zhasnúť svetlo.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články