K nedožitej sedemdesiatke Martina Benku

...a k dvadsaťročnici jeho úmrtia. Martin Benka 25.05.1951 - 27.02.2001.

Počas svojho krátkeho života sa Martin Benka nielen novinárskym remeslom, ale aj umeleckým písmom, tvorbou a hrou na harmonike natrvalo zapísal do dejín vojvodinských Slovákov a širšie. Narodil sa 25. mája 1951 v Kovačici, kde navštevoval základnú školu. Po skončení gymnázia v Pančeve študoval právo v Belehrade, aby sa následne celou bytosťou zasvätil novinárskej profesii. Vyštudoval novinársky odbor na univerzite v Záhrebe... Tieto biografické údaje zapísala do knihy Na vlnách jubilea jeho manželka Kvetoslava Benková, rod. Čániová, ktorej nedožité sedemdesiatiny si pripomenieme o dva mesiace a ktorá tiež už sedem rokov nie je medzi nami. Ich dve dcéry Slovenka Benková Martinková a Margaréta Benková zachovávajú „živú" spomienku na svojich rodičov – spievajú a hrajú ich piesne a oprašujú ich niekdajšie nahrávky.

 

K nedožitej sedemdesiatke Martina Benku

 

K nedožitej sedemdesiatke Martina Benku

 

Martin Benka sa v rodnej Kovačici od mladi angažoval v kultúrno-umeleckých spolkoch a ako študent pôsobil aj ako predseda Mládežníckej organizácie Kovačickej obce. Svoje hudobné nadanie si cibril od malých nôh a ako mládežník hrával v lokálnych hudobných skupinách. Keďže mal aj príjemný, melodický hlas zamestnal sa v kovačickom rozhlase ako novinár a hlásateľ a paralelne bol aj dopisovateľom Rádia Nový Sad, kde sa neskôr, v slovenskej redakcii RNS, aj zamestnal. V Novosadskom rozhlase pracoval vyše 20 rokov a s niekoľkými svojimi reláciami získal ceny na novinárskej súťaži v Ochride. No, nielen jeho novinárska práca bola ohodnotená – roku 1968 sa stal laureátom súťaže hramonikárov — ochotníkov Srbska. V tom období pôsobil ako hudobník a choreograf v miestnom folklórnom súbore V šírom poli hruška a spolupracoval aj s inými kultúrno-umeleckými spolkami (v Padine, Novom Sade, Šíde). Bol členom ľudového orchestra Rosička a prvého tanečného orchestra Vzlet.

 

K nedožitej sedemdesiatke Martina Benku

 

K nedožitej sedemdesiatke Martina Benku

 

K nedožitej sedemdesiatke Martina Benku

 

K nedožitej sedemdesiatke Martina Benku

 

Martina Benku zaraďujú medzi úspešných skladateľov tanečných, lyrických a detských piesní. Jeho piesne po slovensky odzneli na festivaloch v Subotici, Jajci a Opatiji a na Súťaži o slovenskú hudobnú tvorbu, resp. Zlatý kľúč bol viackrát odmenený. Aj vďaka piesni stále je živá spomienka na neho. Dcéra Slovenka otcovu skladbu Tu sme našli svoj pravý dom takto spieva:

 

 

Mladšia dcéra Margaréta urobila video s otcových fotografií a jeho virtuóznej hre na harmonike. Zmes slovenských ľudových piesní v predvedení Martina Benku si možno vypočuť TU:

 

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: K nedožitej sedemdesiatke Martina BenkuJuraj 2021-05-26 07:05
“...dejín vojvodinských Slovákov a širšie.”
Prečo nie: a dlhšie, a vyššie...
Dejiny vojvodinských Slovákov nie sú príslovka (široko, širšie, najširšie).
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články