V Belehrade Dni slovenskej kultúry

V belehradskej „Galérii '73" v pondelok 9. júna o 18:00 usporiadajú ďalšiu akciu v rámci podujatia Dni slovenskej kultúry. Po štvrtkovej vernisáži olejomalieb Zuzky Medveďovej (1897-1985) predstavovanie slovenskej kultúry bude pokračovať prezentáciou knihy „Srbsko-slovenské literárne vzťahy v dobe romantizmu" autora Nebojšu Kuzmanovića, riaditeľa Múzea Vojvodiny z Nového Sadu. Dni slovenskej kultúry sa v známej belehradskej „Galérii '73" organizuje už piaty rok a tohtoročné sa začalo výstavou obrazov prvej slovenskej akademickej maliarky Zuzky Medveďovej. Vladimír Valentík, výtvarný kritik a autor koncepcie výstavy, hovoril o maliarskom opuse, vzdelaní a živote tejto našej známej maliarky. Medveďová je maliarka figurálnej kompozície, portrétov, krajiny a zátiší. Takýto tematicky všestranný prístup k umeleckej tvorbe ovplyvnili štúdie u profesorov Jakuba Obrovského a Maxa Švabinského, ktorí v súlade s klasickým akademizmom pestovali všetky tradičné maliarske žánre. Výstavu oficiálne otvoril tretí tajomník Veľvyslanectva Slovenska Boris Konček, ktorý vyjadril potešenie, že táto udalosť získala tradičný charakter.

 

Dni slovenskej kultúry sa začali 3. júna 2021 (foto: Galéria 73)

 

Dni slovenskej kultúry sa začali 3. júna 2021 (foto: Galéria 73)

 

Dni slovenskej kultúry sa začali 3. júna 2021 (foto: Galéria 73)

 

Dni slovenskej kultúry sa začali 3. júna 2021 (foto: Galéria 73)

 

Dni slovenskej kultúry sa začali 3. júna 2021 (foto: Galéria 73)

 

Dni slovenskej kultúry sa začali 3. júna 2021 (foto: Galéria 73)

 

Boris Konček sa poďakuje zástupcom Galérie '73 za vynikajúcu spoluprácu, ktorá v Belehrade poskytuje silnú podporu a propagáciu slovenskej kultúry. V mene Múzea vojvodinských Slovákov a Galérie Zuzky Medveďovej sa prihovorila riaditeľka Anna Séčová Pintírová. V hudobnej časti programu vystúpila sopranistka Jelena Škorić s Dvořákovou „Morskou vílou" (klavírna korepetítorka Sanja Knezević Gavrilović). Podujatie „Dni slovenskej kultúry" sa realizuje s podporou Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Belehrade a v spolupráci s Múzeom vojvodinských Slovákov z Báčskeho Petrovca, Slovenským kultúrnym klubom z Báčskeho Petrovca a Mestskou radou Čukarica.

Viac TU:
https://www.galerija73.com/vest/u-galeriji-73-poceli-dani-slovacke-kulture

O Zuzke Medveďovej a jej diele, ktoré v Petrovci ochraňuje Galéria Zuzky Medveďovej viac TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/10026-zuzka-medvedova-2

" Aj umelecký život Slovákov vo Vojvodine sa dostáva do pôvodných normálnych tvorivých koľají, pričom potvrdením týchto súradníc snáh, nádejí a túžob prinavrátiť umeniu jeho kľúčový význam i ambíciu – obohacovať a oduševňovať estetické cítenie a kontext kultúrno-sociálnej dimenzie človeka, je aktuálna výstava olejomalieb historicky prvej slovenskej akademickej maliarky vo Vojvodine Zuzky Medveďovej, ktorou sa v Belehrade vo štvrtok 3. júna 2021 otvorili Dni slovenskej kultúry," takto sa o výstave a tvorbe Zuzky Medveďovej zmieňuje hovorca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ľudovít Pomichal. Mieni, že rovnako ako kult estetického cítenia prostredníctvom ľudovej tvorby a kumštu v rôznych oblastiach a žánroch v prostrediach Slovákov žijúcich v priestranstvách Dolnej zeme v srbskej Vojvodine, je patrične vycizelovaný a sebavedomý aj kult vizuálneho umenia. Viac TU: https://www.uszz.sk/dni-slovenskej-kultury-v-belehrade-otvori-vystava-diel-zuzky-medvedovej-prvej-slovenskej-akademickej-maliarky-v-byvalej-juhoslavii/

Kultúrna ustanovizeň „Galérii '73" sa nachádza v Belehrade, v štvrti Banovo brdo, ulica Požeška 83a. Prierezovú výstavu olejomalieb z tvorby Zuzky Medveďovej si v Belehrade možno obzrieť do 15. júna 2021. Vstup do galérie je voľný.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-3 #3 RE: V Belehrade Dni slovenskej kultúryPanonski mornar 2021-06-20 17:31
Citovanie Zuzana:
Prečo Srbi prekrstili Zuzku na Zusku? Pri menách by vari nemalo platiť
pravidlo Piši kao što govoroš.

Vari malo. Preco nie? Lebo plati "čitaj kako je napisano", predsa.
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Galerija 73 v BelehradeValent, Belehrad 2021-06-06 16:17
Valent, Galerija 73 v Belehrade, Belehrad, 06.6.2021

Galéria 73 v Belehrade (Požeška 83 a), pokračuje v poriadaní Dní slovenskej kultúry v Belehrade. Zajtra (pondelok, 07.6.2021, 18 h) organizuje tam prezentáciu diela: Srbsko - slovenské literárne vzťahy v období romantizmu ("Srpsko-slovački književni odnosi u doba romantizma") autora Dr. Nebojša Kuzmanoviča, riaditeľa Archivu Vojvodina v Novom Sade. Autor je vedec desaťročiami sa zaoberajúci srbsko - slovenskou spoluprácou a vzájmnosťou osobite na poli literatúri.Včera (05.6.2021) som upozornil vedenie Galérie 73/Belehrad, že autor prezentuje obsahy diela v
pondelok 07. júna 2021 o 18 h
a prezentácia sa neuskutoční počas portálom chybne oznámeného dátuma (09.jún...). Vedenie Galérie 73, po dnes, neopravilo chybu podanú portálom.

Záujemcov o dianie povolávam na zúčastnenie sa prednáške a stretnutie sa s pánom Dr. N. Kuzmanovičom. Dielo menovaného je i svedkom prínosu poznania a vzájomnosti dvoch priateľských, slovanských, národov.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 RE: V Belehrade Dni slovenskej kultúryZuzana 2021-06-06 06:22
Prečo Srbi prekrstili Zuzku na Zusku? Pri menách by vari nemalo platiť
pravidlo Piši kao što govoroš.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články