Úspech petrovských filatelistov

Poštové známky sú svedectvami našej minulosti, zároveň aj súčasnosti. Z nich sa možno všeličo naučiť, predstavujú bohatý zdroj poučenia a prezentujú aj naše historické a kultúrne dedičstvo. Tieto malé umelecké diela reprezentujúce krajinu, v detstve sme mnohí zbierali a mnohí to dodnes robia, aj keď je komunikácia poštou čoraz zriedkavejšia a poštových známok je čoraz menej. Filatelistických nadšencov to však neodrádza a takých máme aj v Petrovci, kde roky úspešne pôsobí Spolok filatelistov Báčsky Petrovec. Jeho členovia sú veľmi činní, zúčastňujú sa domácich a medzinárodných výstav a snažia sa do svojich radov prilákať aj nových členov, predovšetkým z radu mládeže a žiakov. Predseda klubu Rastislav Spevák sa aj tentoraz mal čím pochváliť. Na práve ukončenej medzinárodnej filatelistickej výstave NITRA 2021 na Slovensku, ktorá prebiehala v dňoch 16. 09. 2021 - 19. 09. 2021 získali dve medaily a paralelne ďalšie dve im udelili v slovinskom Kranji.

 

Úspech petrovských filatelistov

 

Úspech petrovských filatelistov

 

Úspech petrovských filatelistov

 

V Nitre v konkurencii 51 vystavovateľov získal Ondrej Zahorec strieborno-bronzovú medailu v Triede tematickej filatelie za exponát "Generál Milan Rastislav Štefánik" a v kategórii mládeže Emil Čeman získal striebornú medailu za exponát „Krásne zvuky spevavých vtákov. Súčasne sa v slovinskom Kranji konala výstava Desiate okno Kranj 2021. Dvaja členovia Spolku filatelistov Báčsky Petrovec súťažili so 46 vystavovateľmi. Ondrej Zahorec tam získal veľkú striebornú medailu a Rastislav Spevák bol za svoj exponát ocenený zlatou medailou.

Spolok petrovských filatelistov pravidelne organizuje filatelistické a numizmatické výstavy počas Slovenských národných slávností. V tomto roku usporiadali 16. výstavu Petrovec FILA a to zaznamenali aj príležitostnou obálkou a pečiatkou.

 

Úspech petrovských filatelistov

 

Úspech petrovských filatelistov

 

Úspech petrovských filatelistov

 

„Po tieto roky sme vydali vyše 150 príležitostných obálok s príležitostnými pečiatkami, z ktorých väčšina bola pri výročiach narodenia alebo úmrtia známych osobností zo Slovenska alebo z radov dolnozemských Slovákov. Za vrchol našej práce považujeme rok 2019, keď sa na náš návrh do programu vydaní Pošty Srbska dostala známka 100 rokov Gymnázia Jána Kollára so žiackym domovom v Báčskom Petrovci," uvádza Rastislav Spevák a viac o príležitostných obálkach si možno prečítať aj TU:
http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11083-najnovsie-vydania-petrovskych-filatelistov

Do konca roka petrovských filatelistov ešte očakávajú dve súťažné výstavy, SOFIZ II v Belehrade a veľká výstava NOTOS 2021 v gréckych Aténach.

O činnosti Spolku petrovských filatelistov aj TU: https://www.postoveznamky.sk/spolok-filatelistov-bacsky-petrovec-a-krasne-slovacikum-zo-srbska

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 HložančanAnna 2021-09-23 16:57
Gratulujem a prajem veľa zdaru a výdržnosti do budúcna
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články