Webom do Kulpína

Ako poslednú knihu v roku 2021 SVC vydalo knihu Webom do Kulpína Kataríny Pucovskej. Ide o kroniku Kulpína 2007 – 2021, presnejšie webom www.kulpin.net zachytených udalostí v Kulpíne počas 15-ročného obdobia, koľko existuje aj webová stránka. Knihu spoločne vydali kulpin.net, MOMS Kulpín a Slovenské vydavateľské centrum z Báčskeho Petrovca a finančne ju podporil Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Kniha má 185 strán z čoho 50 strán tvorí farebná fotografická príloha.

 

Webom do Kulpína

 

Webom do Kulpína

 

Webová stránka www.kulpin.net sa dostala do virtuálneho informatívneho priestoru v roku 2007. Odvtedy na nej bolo zverejnených vyše 5 000 žánrovo rôznorodých textov. Úprimných. Všetky, aj tie dopisovateľské, boli písané s pevným presvedčením, vierou a láskou a bez nároku na finančnú úhradu. Texty boli denne zverejňované a takmer spravidla boli aj bohato fotograficky zdokumentované. Zverejniť každý deň, či to bolo „v piatok či vo sviatok" aspoň jeden príspevok, nie je malá vec. Zvlášť keď sa to robí vo voľnom čase. A robilo sa na plné obrátky.

Aktuálna kulpínska webová stránka je už šiestym-siedmym variantom tej pôvodnej zo 7. júla 2007 a tvorcom všetkých jej obmien bol Martin Pucovský, ktorý sa tomuto webu vážnejšie začal venovať počas prázdnin po zakončení základnej školy. Najprv urobil na internete Rádio Kulpín, potom tento plán preštylizoval na prezentáciu Kulpína. Teraz platná webová adresa bola zakúpená 24. septembra 2007 a najprv tam bolo len zopár Martinových textov. Od 1. mája 2008 je k dispozícii návštevníkom súčasná webová stránka. Technickú a programovú časť práce má stále na starosti – už 15 rokov – Martin, v súčasnosti vyštudovaný IT odborník pracujúci na Slovensku. Tú novinársku časť robí mama Katarína, od roku 2021 už dôchodkyňa a predtým redaktorka Slovenskej redakcie Rádia Nový Sad. Od začiatku a dodnes sa stránka denne aktualizuje, teda mesačne sa dopisuje priemerne tridsať nových správ.

Keďže je ale všetko virtuálne prchavé, chceli sme údaje zachovať aj v hmatateľnej forme. Tak sa zrodil nápad knižne zdokumentovať články o Kulpíne, ktoré boli zverejnené od spustenia webovej stránky a do konca roka 2021. Pod článkami sú uvedené dátumy zverejnenia.

Nápomocnú ruku nám v tom podal MOMS Kulpín v čele s predsedom Pavlom Gažom. Urobiť sme to mohli aj vďaka podpore a pomoci Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), ktorý viac rokov finančne podporoval údržbu webovej stránky a podporil aj vydanie tejto knihy.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #2 RE: Webom do KulpínaJán Sabo 2022-01-31 09:23
Želáme Vám obom pevné zdravie a stránke dlhú výdrž.
Sabovci
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 RE: Webom do KulpínaDaniel Piksiades 2022-01-26 23:25
Čestitamo od srca, draga Katka i želimo mnoigo uspeha knjizi,ovoj i svim što će doći posle nje. Iskreno Vaši Kanađani
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články