Zima s knihou v Kysáči

Večierok Zima s knihou, ktorý sa v organizácii Spolku kysáčskych žien a v spolupráci so Slovenským vydavateľským centrom roky organizuje, prebiehal dnes 16. marca na Starej fare v Kysáči. Domácich a hostí privítala Ľudmila Berediová Stupavská, predsedníčka Spolku kysáčskych žien a o najnovších vydaniach Slovenského vydavateľského centra z Báčskeho Petrovca hovoril riaditeľ SVC Vladimír Valentík. Zmienil sa o bohatej vlaňajšej knižnej produkcii s osobitným dôrazom na novú edíciu Predsa koľaj, v ktorej ako prvá kniha vyšla básnická zbierka Paľa Bohuša Na prahu a v poradí šiesta publikácia v tejto edícii je prvotina Annamárie Boldockej Grbićovej Provinčný weltschmerz. Prezentovaná bola aj kniha Webom do Kulpína Kataríny Pucovskej, ktorá vyšla mimo edície a ňou SVC uzavrelo rok 2021.

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Zima s knihou v Kysáči

 

Vladimír Valentík sa zmienil aj o knihách SVC, ktoré vyšli v roku 2020, keďže vlaňajšia akcia Zima s knihou kvôli epidemickým opatreniam vystala. Upriamil však pozornosť na vlaňajšie tituly, zdôrazňujúc, že sa vlani takmer žiadne podujatia nekonali, avšak knihy sa o to viac vydávali a tak vlani vydali 26 titulov. Takmer rovnaký počet kníh vyšiel aj v predminulom roku.

Annamária Boldocká Grbićová rozjímala nad svojimi úvahami zverejnenými v jej knižnom debute, zbierke obsahujúcej 4 prózy a 9 esejí, v ktorých sa, raz s patričnou úctou, inokedy kriticky zamýšľa nad osudom menšinovej literatúry, nad našimi duchovnými dejinami, maliarstve, divadelníctve, Slovenských národných slávnostiach...

V knihe Webom do Kulpína sú zhrnuté udalosti, ktoré za posledných 15 rokov udiali v Kulpíne a ktoré predtým boli zverejnené na webovej stránke www.kulpin.net. Hovoriac o knihe autorka sa širšie zmienila o kulpínskom rodákovi Albertovi Martišovi, ktorého matka Apolónia, dcéra kysáčskeho učiteľa Samuela Franku, výrazne ovplyvnila tvorbu Alberta Martiša.

Večierok nebol iba o knihách. Bola to aj výstava obrazov – svoje umelecké diela na Starú faru priniesli Mária Sláviková a Zuzana Madacká. A do tretice a po duchovnom nasýtení písaným slovom a umeleckým dielom, nasledoval voľný rozhovor a nasýtenie telesné. Pri chýrečných kysáčskych pečivových dobrotách rozhovor môže plynúť iba so spokojným úsmevom na tvárach.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Zima s knihou v KysáčiSmiljana Piksiades 2022-03-17 01:39
Čestitamo na uspehu, Katka. Želimo Vam još puno knjiga,uspešno vođenje WEBA i uspeh u svemu što poduzmete. Veliki pozdrav Vama i Vašem sinu.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články