STRETNUTIE GENERÁCIE MATURANTOV šk. roku 1974/75

STRETNUTIE GENERÁCIE MATURANTOV šk. roku 1974/75
 
Zápasiť treba. Neujsť nikdy z boja,
nebáť sa rán, že sa snáď nezahoja.
A milovať. (Ján Smrek)
 
Takéto motto si pred 35 rokmi zvolila generácia maturantov školského roku 1974/75 Gymnázia Jána Kollára v Báčskom Petrovci, ktorá včera mala svoje šieste stretnutie.
 
foto
 
Foto Mária Filipová
 
V školskom roku 1974/75 na petrovskom gymnáziu školenie skončili dve triedy maturantov: IV. a – jazykový smer a IV. b – matematický smer. V prvej bolo úhrne 24 a v druhej 31 žiakov a včera na stretnutie generácie prišlo z nich iba 33. Triednymi profesormi im boli už v blahej pamäti Peter Páleš a Samuel Sabo. Zmaturovali v období tiež nebohého riaditeľa Samuela Speváka. Na včerajšom stretnutí súčasný riaditeľ tejto našej významnej stredoškolskej vzdelávacej inštitúcie Paľo Belička zdôraznil, že petrovské gymnázium dodnes ukončilo vyše 4 tisíc žiakov. Dodal, že vo vyše 90 ročných dejinách škola mala iba jednu ženu riaditeľku Vieru Boldockú, ktorá však výrazne poznačila život školy.
 
Viera Boldocká a Mária Boldocká začiatkom osemdesiatych rokov boli mladými profesorkami a prvá prednášala chémiu a druhá biológiu. Spolu s Paľom Beličkom obe boli pozvané a aj prítomné na stretnutí generácie maturantov šk. roku 1974/75.
 
Za to im patrí hlboká vďaka a úcta.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 Guest 2010-07-24 06:15
Aké je pekné keď sa stretne generácia. Mne je veľmi ľúto že sme sa nikdy nestretli žiaci základnej školy Jána Amosa Komenského z Kulpína ktorý sa narodili v roku 1957 /ja som rok 1958 ale som do školy chodila s generáciou predchádzajúcou. Vo večnom kolotoči života si neuvedomujeme že všetko vôkol nás je nanič, zostavajú iba spomienky a priateľstvá.
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Guest 2010-06-22 12:18
Poďakúvam spolužiačkám za text a foto. Škoda že sme sa nestretli všetci čo žijeme tu v okolí.

P.Murtín,Hložany
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články