VII. Matičný svetový festival slovenskej mládeže

V dňoch 1. -5. júla 2010
 
XI. Matičný svetový festival slovenskej mládeže
 
Od 1. júla sa na päť dní historické mesto Nitra a ďalších 12 miest a obcí južného Slovenska stali strediskom nielen Slovenska, ale i celého slovenského sveta. Organizátorom festivalu je Matica Slovenská, prebieha pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča a primátora Mesta Nitry Jozefa Dvonča. a na ňom sa zúčastňuje mládež zo Srbska, Maďarska, Chorvátska, Poľska, ale aj USA, Kanady a Austrálie. Cieľom festivalu je udržiavanie kontaktov a priateľských vzťahov medzi Slovákmi žijúcimi v rôznych kútoch sveta.
 
foto
 
Foto www.nitra.sk
 
Zámerom festivalu je tiež povzbudenie záujmu mladých ľudí o poznávanie vlasti a národnej kultúry svojich predkov. Festival slovenskej mládeže vytvára priestor na prezentáciu národnej, regionálnej kultúry, národného života a zároveň je aj príležitosťou na spoznávanie kultúr iných národov.
 
Chýbať nebude ani ekumenické slávenie sv. Cyrila a Metoda, ktoré vyvrcholí 5. júla na Devíne a bude sprevádzané vystúpeniami cirkevných zborov, výstavami, seminármi a podobne a bude zamerané na kult svätých Cyrila a Metoda. Matica slovenská pokladá cyrilo-metodské tradície za znaky kultúry a kresťanského života, ktoré sú ukazovateľom a meradlom prebúdzania a upevňovania národného povedomia.
 
Rok 2009 s presahom na rok 2010 vyhlásila MS za Rok J. C. Hronského a ním založenej Zahraničnej Matice slovenskej. Obsah týchto hodnôt vyjadrí aj tohtoročný Matičný svetový festival slovenskej mládeže.
 
Prvý ročník festivalu sa podľa Eštoka uskutočnil v Nemecku v roku 1980. Prvý festival na slovenskej pôde bol v roku 1992 v Martine. Pôvodne organizoval festival Svetový kongres Slovákov, no od roku 1995 ho organizuje Matica slovenská v Martine.
 
Výber z programu:
 
Bratislava 1. júl 2010 Odštartovala matičná štafeta
 
Dnes o 12,00 hod. odštartovalo bežecké štafetové posolstvo MSFSM spod starobylého Devína.
 
Na sútoku Dunaja a Moravy pod Devínskym bralom štafetu vyprevadili príhovormi: Ing. Ján Žatko, predseda KR MS Bratislavského kraja, predseda ŠO MS Mgr. Jozef Liskaj a predseda MS Ing. Jozef Markuš.
 
Štafetové posolstvo prijal srdečne na nádvorí prezidentského paláca prezident SR Doc. JUDr. Ivan Gašparovič a jeho členom venoval polhodinu jeho vzácneho času.
 
foto
 
Foto www.matica.sk
 
Potom sa štafeta odobrala na Bratislavský hrad k nedávno odhalenej soche Svätopluka. Po trase Senec, Cífer končí dnes večer na Trojičnom námestí v Trnave a zajtra ráno pokračuje na ceste do Nitry so zástavkami v Seredi a Križovanoch.
 
Jozef Liskaj
 
Piatok 2. júla 2010
 
15.00 – 17.00 h
Pozdrav Slovensku – Dotyk kultúr a tradícií
Vystúpenia umeleckých kolektívov
FS Šafárik Nový Sad (Srbsko), FS Ľ. Štúra Melbourn (Austrália), FS Ilok (Chorvátsko), FS Cerovina Čerpotok Bihor (Rumunsko), Páví krúžok Mlynky (Maďarsko), Miesto konania: Mestský park na Sihoti – tribúna
 
15.00 – 18.00 h
Svetové posolstvo v náručí domova – živá pozvánka v centre mesta Nitry
Vlajkový sprievod zahraničných hostí
(Austrália, Kanada, Poľsko, Maďarsko, Srbsko, Chorvátsko, Ukrajina, Rumunsko, Slovensko) Prezentácia FS a ďalšie sprievodné akcie prezentujúce tradície a históriu slovenského národa, vydavateľskú a publicistickú činnosť MS (ďalšie: tvorivé dielne pre deti, bubnový hlásnik...) Miesto konania: Pešia zóna a Svätoplukovo námestie
 
Nedeľa 4. júla 2010
 
12.00 – 17.00 h
Dovidenia, drahé Slovensko
Rozlúčkové matiné s XI. ročníkom MSFSM 2010 a Nitrou, milou Nitrou
Vystúpenia umeleckých kolektívov
Petrovská družina Nádej (Srbsko), Východná Slovak Dancers Ontário (Kanda), FS Cerovina Čerpotok Bihor (Rumunsko), Páví krúžok Mlynky (Maďarsko), NFS Liptáci Veľký Berezný (Ukrajina), FS Večernica Trenčianska Turná (Slovensko), KUD Slavonija Soljani (Chorvátsko), MFS Zvolen Kulpín (Srbsko), SUS Krajan Kulpin (Srbsko), Matica Slovenská Osijek (Chorvátsko), KOS Mladosť Aradáč Srbsko, Krajanský súbor Spiš (Poľsko) Miesto konania: Mestský park na Sihoti – tribúna

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články