Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko

Vyhlásený 19. ročník celoštátnej literárnej súťaže SR s medzinárodnou účasťou
 
Prečo mám rád slovenčinu, prečo mám rád Slovensko
 
Cieľom súťaže je podchytiť, rozvíjať a prehĺbiť záujem detí a mládeže o slovenčinu a Slovensko, o významných dejateľov Slovenska a svojho kraja, o miestne spoločenské a kultúrne problémy a nárečia formou slohových úloh, pokusov o umelecké vyjadrenie myšlienok v podobe prozaických žánrov a básní.
 
foto
 
Tento ročník sa bude niesť v znamení 1150. výročia úmrtia kniežaťa Pribinu, 150. výročia Memoranda slovenského národa, 130. výročia založenia časopisu Slovenské pohľady a v znamení viacerých významných výročí literárnych tvorcov a osobností v dejinách slovenského národa. V roku 2011 uplynie 220 rokov od narodenia a 140 rokov od úmrtia Jána Chalupku, 155 rokov od úmrtia Ľudovíta Štúra, 190 rokov od narodenia Janka Matúšku, 130 rokov od úmrtia Jána Bottu, 95 rokov od úmrtia Svetozára Hurbana Vajanského, 90 rokov od úmrtia Pavla Orságha Hviezdoslava, 60 rokov od úmrtia Ľudmily Podjavorinskej a 110 rokov od narodenia Ľuda Ondrejova.
 
Do súťaže sa môžu zapojiť žiaci všetkých typov a druhov základných, špeciálnych a stredných škôl na území Slovenskej republiky prostredníctvom škôl a iných subjektov a v zahraničí prostredníctvom spolkov, organizácií a škôl Slovákov žijúcich v zahraničí. Školy posielajú prihlášky a práce iba elektronickou poštou na adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript..
 
Vybrané súťažné práce do celoštátneho kola treba zaslať do 31. januára 2011 (Slováci žijúci v zahraničí do 28. februára 2011).
 
Záujemcovia o súťaž môžu získať ďalšie informácie o súťaži v Štátnom pedagogickom ústave (mejl: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebuješ mať nainštalovaný JavaScript., tel. číslo: 02/49276307) a formulár prihlášky na internetovej adrese www.statpedu.sk.
 
Slávnostné vyhlásenie výsledkov 19. ročníka súťaže bude 8. júna 2011 v Nových Zámkoch pri príležitosti Cyrilo-metodských dní slovenského písomníctva a kultúry. Súťaž má vlastnú erbovú pieseň (text Štefan Moravčík, hudba Milan Novák), ktorá sa od roku 1994 každoročne spieva na slávnostnom vyhlasovaní výsledkov súťaže v Nových Zámkoch, pôsobisku prvého kodifikátora spisovnej slovenčiny Antona Bernoláka, v rámci cyrilo-metodských sviatkov slovenského písomníctva a kultúry.
 
Slovenčina, kto ti dal
toľko nežných krás,
že vždy ako potôčik
zažblnkoceš v nás?
 
Slovenčina najdrahšia,
ty si poklad náš.
To preto, že mamkino
srdce v sebe máš
 
Súťaž sa realizuje za podpory Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Ministerstva kultúry a cestovného ruchu Slovenskej republiky, Štátneho pedagogického ústavu, SPN – Mladé letá, Matice slovenskej, Vydavateľstva Matice slovenskej, Spolku slovenských spisovateľov, Jazykovedného ústavu Ľ. Štúra SAV a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Komentárov  

0 #2 práce do súťažwGabriela Dragulova 2011-05-31 14:11
Dobrý deň pani Mancová, prosím Vás o vyhodnotnie súťaže 19. ročníka, pretože sa neviem k výsledkom tohto ročníka dopracovať. Aj v ostatných rokoch nám prišli výsledky veľmi neskoro, preto Vás veľmi pekne prosím o výsledky tohto ročníka.
Ďakujem, s pozdravom, Mgr. G. Dragulová, ZŠ Športovcov Partizánske
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Robert 2011-01-26 11:18
Ďakujem za to že ste tuto stranku vytvorili dodali mi ste dobré nápady :-) :cheer:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články