15. február - Sretenje, Deň štátnosti a Deň vojska

15. február - Sretenje, Deň štátnosti a Deň vojska
 
Sviatok Sretenje Gospodnje- 15. február, pravoslávna cirkev svätí podľa starého juliánskeho kalendára v 40. deň po Vianociach (7. januára). Podľa gregoriánskeho kalendára, 40. deň po Vianociach pripadá na 2. februára, čiže na Hromnice. V evanjelickej a katolíckej cirkvi tento deň pomenúvajú ako Obetovania Pána, Predstavenie Pána Ježiša alebo aj Stretnutie.
 
Cirkevný pravoslávny sviatok Sretenje bol 10. júla 2001. zvolený za Deň štátnosti Srbska na počesť 15. februára keď v roku 1804 v Orašci pod vedením Đorđа Petrovićа Kаrаđorđа začalo Prvé srbské povstanie. Ono predstavovalo boj za oslobodenie spod stáročnej tureckej poroby.
 
Tiež na Sretenje, ale v roku 1835 na Veľkom národnom zhromaždení v Kragujevci bola vyhlásená prvá Ústava Srbska – Sretenjská ústava.
 
Srbské vojsko si taktiež zvolilo Sretenje za svoj sviatok pripomínajúc si tiež Prvé srbské povstanie, v ktorom vojenské úspechy viedli k formovaniu srbského štátu ale aj vojska.
 
Deň štátnosti je podľa Zákon a o štátnych a iných sviatkoch dňom pracovného voľna.
 
Podľa ľudových povier, na Sretenje sa začína prechod zimy v jar. Pranostiky hovoria, že ak je na Sretenje oblačné počasie, koniec zimy bude pekný a ak je jasno, zo zimou sa budeme lúčiť za chladného a veterného počasia. Ak je na Sretenje slnečno a medvede sa vyľakajú z vlastného tieňa, vrátia sa do svojich zimných brlohov, lebo zima potrvá ešte 6 týždňov.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články