Správa Odbornej poroty na 42. PSODT Divadelný vavrín 2011

Správa Odbornej poroty na 42. PSODT Divadelný vavrín 2011
 
Na tohtoročnej 42. Prehliadke slovenskej ochotníckej divadelnej tvorby Divadelný vavrín Stará Pazova 2011 pozreli sme si osem divadelných predstavení, ktoré súťažili o ceny tejto divadelnej manifestácie. Napočítame ich radom, ako vystupovali:
 
  • Ochotnícke divadlo KIS Kysáč a Divadelná skupina Štúdio z Kysáča s predstavením Angela Beolca Ruzantea KOMÉDIA O LÁSKE v réžii Anny Kovárovej.
  • Ochotnícke divadlo Janka Čemana Pivnica, na text Kataríny Mišíkovej KTO SME? A SME VOBEC? v réžii Jána Kmeťka
  • Slovenské kultúrne centrum P. J. Šafárika Nový Sad, na text Štefana Kršňaka S brokovnicou na manžela v réžii Samuela Medveďa
  • Divadlo VHV B. Petrovec, Karol Horák Tip-top biotop v réžii Ľuboslava Majeru SKUS H. J. Čmelíka, SD VHV a Stredisko pre kultúru Stará Pazova A.P. Čechov Krčma na hlavnej hradskej, réžia Miroslav Benka.
  • Divadlo VHV Kovačica, text Simeona Semenič 5 chlapcov. si, v réžii Danky HriešikovejSlovenský kultúrno-osvetový spolok Detvan Pančevo-Vojlovica, Sladká päťdesiatka, text a réžia Ján Chalupka
  • Divadelný súbor KUS Zvolen z Kulpína na text J. G. Tajovského Ženský zákon v réžii Michala Čiliaka.
Odborná porota pracovala v zložení: Peter Janků, scénograf zo SR - predseda a členovia Jano Čáni, režisér z B. Petrovca a Milan Belegišanin, režisér z N. Sadu a uzavrela, že je Divadelný Vavrín okrem prehliadky divadla aj možnosťou, ako sa stretnúť, ako pestovať kontakt medzi ostrovčekmi, na ktorých žijú vojvodinskí Slováci, a preto táto prehliadka má a stále bude mať svoj veľký význam. Nie každý rok sa urodí všetko v kvalite, ako sa očakáva. Ak pri slovách hodnotenia zaznievali výhrady, je to len z dôvodu uvedomenia si potenciálu, aký má v sebe tradícia slovenského vojvodinského divadla. Spätná väzba na verejných hodnoteniach ukázala, že súbory sú ochotné načúvať a reflektovať to, čo robia. K celkovému pozitívnemu zhodnoteniu prehliadky prispeli najmä produkcie z Báčskeho Petrovca, z Kovačice a najmä domáci súbor zo Starej Pazovy, ktoré aj tento rok potvrdili vysoký kredit slovenského vojvodinského divadla. Víťaz prehliadky, ktorý bude Vojvodinu reprezentovať na slovenskej Scénickej žatve, určite bude mať čo ponúknuť a verím, že slovenskému publiku divadelne opäť vyrazí dych. Odborná porota sa rozhodla na tohtoročnej divadelnej prehliadke udeliť nasledovné ceny:
 
6 rovnoprávnych diplomov za herecký výkon a to:
 
  • Ivanovi Privizerovi, za úlohu Menata v hre Komédia o láske z Kysáča
  • Andrejovi Matúšovi, za úlohy Tomassa v predstavení Komedia o láske v podaní súboru z Kysáča a úlohu Prvého v predstavení Tip-top biotop v predvedení ochotníkov z B. Petrovca
  • Ivanovi Sabolčkému za úlohu Tretieho v predstavení Tip-top biotop z B. Petrovca
  • Denise Gálikovej za úlohu Denisa v predstavení 5 chlapcov.si z Kovačice
  • Hane Majerovej za úlohu Štvrtej v predstavení Tip-top biotop z B. Petrovca
  • Ivorovi Pokorackému za úlohu Jegoruška v predstavení Krčma na hlavnej hradskej zo Starej Pazovy.
  • Cenu za kompletnú výpravu predstavenia porota udeľuje Ľuboslavovi Majerovi za predstavenie Tip-top biotop v podaní ochotníkov súboru VHV z B. Petrovca
  • Cenu za debut – režijný: Anne Kovárovej, režisérke predstavenia Komédia o láske v podaní ochotníkov z Kysáča
  • Cena za epizódnu úlohu: Zdenkovi Kožíkovi, za stvárnenie úlohy Merika v predstavení Krčma na hlavnej hradskej v podaní SD VHV zo St. Pazovy.
  • Cenu za hlavnú ženskú postavu: Márii Chlebianovej za úlohu Savy v predstavení Krčma na hlavnej hradskej v podaní Staropazovčanov
  • Cenu za hlavnú mužskú postavu: Alexandrovi Bakovi za úlohu Borcovova v predstavení Krčma na hlavnej hradskej SD VHV St. Pazova.
  • Cena za najlepšiu réžiu: Miroslavovi Benkovi zo Starej Pazovy, v predstavení Krčma na hlavnej hradskej v podaní staropazovských ochotníkov.
Tri najlepšie divadelné predstavenia, ktoré odborná porota navrhuje toho roku do programu Slovenských národných slávností v B. Petrovci, týmto poradím, sú:
  1. Krčma na hlavnej hradskej – SKUS H.J. Čmelíka, SD VHV a Stredisko pre kultúru St. Pazova
  2. Tip-top biotop – Divadlo VHV B. Petrovec
  3. 5 chlapcov .si – Divadlo VHV scéna v Kovačici
Najprestížnejšiu cenu – Divadelný vavrín, ktorá sa udeľuje za najlepšiu divadelnú inscenáciu na Prehliadke – odborná porota sa rozhodla udeliť predstaveniu KRČMA NA HLAVNEJ HRADSKEJ v podaní SKUS H.J. Čmelíka, SD VHV a Strediska pre kultúru St. Pazova. Nositeľ Divadelného vavrínu reprezentuje Vojvodinské slovenské divadlo na Scénickej žatve 2011 v Martine, SR.
 
Odborná porota sa jednohlasne uzniesla na týchto cenách a záveroch.
 
Starej Pazove, 17.04.2011
Peter Janků,
Jano Čáni,
Milan Belegišanin

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články