Múzeum Slovákov vo Vojvodine a Pamätný dom Martina Jonáša

Múzeum Slovákov vo Vojvodine a Pamätný dom Martina Jonáša
 
S týmito dvomi reprezentatívnymi objektmi sa budeme môcť pýšiť aj vďaka finančnej podpore zo Slovenska. O tom v týchto dňoch rokoval predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Milan Vetrák, ktorý v stredu 25. januára 2012 v Belehrade mal pracovné stretnutia na Ministerstve kultúry, informovania a informačnej spoločnosti a Ministerstve pre cirkvi a diaspóru. Vo štvrtok 26. januára v Novom Sade v priestoroch NRSNM, viedol rozhovory aj s predstaviteľmi Slovákov v Srbsku.
 
foto
 
foto http://www.uszz.sk
 
Podľa portálu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, predmetom rokovania s ministrom kultúry Predragom Markovićom boli otázky ochrany a zachovania kultúrneho dedičstva vytvoreného Slovákmi žijúcimi v Srbsku. K takým patrí v týchto dňoch založené Múzeum Slovákov vo Vojvodine. Na jeho rekonštrukciu má prispieť Ministerstvo kultúry Srbska a prostredníctvom ÚSŽZ aj Vláda Slovenskej republiky. Každá strana by mala zabezpečiť 100.000 € o čom Milan Vetrák a Predrag Marković podpísali predbežnú zmluvu ešte v auguste v Báčskom Petrovci počas Slovenských národných slávností. Rokovania sa týkali aj ďalšieho nášho významného kultúrneho objektu: Pamätného domu Martina Jonáša v Kovačica. O jeho kúpe tiež bola ešte skôr podpísaná zmluva, ktorú na sklonku minulého roka, 20. decembra 2011 v Bratislave podpísali Milan Vetrák a predsedníčka Národnostnej rady Slovenskej národnostnej menšiny v Srbsku (NRSNM) Anna Tomanová - Makanová. Slovensko sa ňou zaviazalo finančne podporiť kúpu a úpravu Pamätného domu Martina Jonáša v Kovačici, ktorého náklady na odkúpenie a rekonštrukciu budovy, odkúpenie umeleckých diel, nábytku a zariadenia domu a takisto na technický projekt adaptácie budovy na múzeum sú vo výške 223 707 €.
 
Predseda ÚSŽZ Milan Vetrák sa počas svojej pracovnej cesty v Belehrade stretol aj so svojim partnerom v Republike Srbsko, ktorým je Ministerstvo pre cirkvi a diaspóru, ktoré na rokovaní zastupovali obaja štátni tajomníci, Miodrag Jakšić a Predrag Tojic. Predmetom rokovania bolo nadviazanie vzájomnej spolupráce pri starostlivosti o krajanov vo svete.
 
Milan Vetrák vo štvrtok 26. januára navštívil aj Nový Sad, kde v Národnostnej rade slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) za zatvorenými dvermi rokoval s predstaviteľmi nášho najvyššieho zastupiteľského orgánu a ďalšími osobnosťami o podmienkach realizácie rekonštrukcie budovy Múzea vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci a Pamätného domu Martina Jonáša v Kovačici. Webový portál http://www.rada.org.rs o stretnutí zverejnil iba krátku informáciu, že „boli dohodnuté a upresnené všetky formálne podmienky nevyhnutné na úspešnú realizáciu týchto projektov vyplývajúce z legislatív Srbska a Slovenska. Na realizáciu projektov Slovenská republika vyčlení vyše 300 000 Eur a po ich ukončení vojvodinský Slováci získajú dve reprezentatívne kultúrne inštitúcie.“ Portál slovenskej Národnostnej rady tiež uvádza mená a funkcie prítomných na rokovaniach a to týchto: „predsedníčka NRSNM Anna Tomanová Makanová, tajomník NRSNM Ladislav Čáni, zástupca predsedu Obce Báčsky Petrovec Ján Hansman, riaditeľ Múzea vojvodinských Slovákov Pavel Čáni a vedúca odboru spoločenských služieb Obce Kovačica Jarmila Ćendićová.“
 
Okrem spomenutých osôb, na stretnutí s Milanom Vetrákom v Novom Sade bol aj člen Zboru jeho poradcov zo Srbska Pavel Zima.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články