Krajina ako rozprávka

Krajina ako rozprávka
 
Znie to neskutočne. Znie to ako rozprávka. Znie to ako rozprávka bez záruky dobrého konca: Bolo raz jedno kráľovstvo Kolektívneho šťastia, kde si mali byť všetci rovní. Ibaže niektorí si boli rovnejší. Preto tam nemali kráľa, ale generálneho tajomníka. V tomto kráľovstve mal mať každý toľko, koľko len chcel. Ale často väčšina nemala ani to, čo naozaj potrebovala. Napríklad niečo, čím by si vytreli riť. - Je to najstručnejšie z obsahu knihy Gustáva Murína Gorily v podsvetí - Mafia.SK, ktorá by čoskoro mala uzrieť svetlo sveta.
 
foto
 
Gustáv Murín
 
Čo sa zmenilo? Zvrhli sme kolektivizmus, už nekradnú všetci a v malom. Dnes kradnú len oni (niektorí sú preto populárne nazývaní aj LenOni) a vo veľkom. Títo hľadači individuálneho šťastia sa delia na tri skupiny. Jedni sú robotníci zločinu a svoje „ťažko zarobené“ milióny kradnú ručne. Hovorí sa im pre ich vzhľad – gorily. Druhí majú biele goliere, fajnové spôsoby a zarábajú špekuláciami – to sú Gorily. Niekedy sú gorily a Gorily na nerozoznanie. Spája ich tretia skupina. Jej príslušníci nemajú spoločné meno. Majú spoločnú profesiu – politici. Spolu založili nové večné časy zlodejiny.
 
foto
 
Gorily v podsvetí - Mafia.SK
 
Ukážka z knihy o histórii slovenského podsvetia od primitívneho výpalníctva až po najväčšiu korupčnú aféru Gorila. Autor pri hľadaní jeho koreňov začína ešte pred novembrovým prevratom roku 1989. Cieľom knihy je v zrkadle správ súdobých médií hľadať obraz doby.
 
Gustáv Murín (1959, Bratislava) vydal doteraz 27 kníh (6 v češtine, 1 vo francúzštine, 1 v hindí a 1 po chorvátsky): román, novelu, zbierky poviedok a esejí, zbierku úvah o kultúre a médiách, vedecko-popularizačné štúdie o biológii, dlhovekosti, o manželstve, štyri štúdie o podsvetí na Slovensku deväťdesiatych rokov, dve popularizačné encyklopédie a zbierky cestovných príbehov. Kniha „Mafia na Slovensku“ získala cenu Panta Rhei Awards za najpredávanejšiu knihu roku 2009. Ďalšie romány a knihy vyšli na pokračovanie aj v denníku Pravda (2007) a SME.sk (2008, 2010 a 2011). Literárne prezentácie absolvoval v 25 krajinách Európy, Ázie a Ameriky.
 
Viac na:

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články