50. výročie OKŽ v Silbaši

50. výročie OKŽ v Silbaši
 
V nedeľu, 09. septembra t.r. Oltárny krúžok žien Mária a Marta zo Silbaša oslávil 50.výročie svojho založenia. Slávnostných nešporných služieb Božích sa zúčastnili predstaviteľky z takmer všetkých našich slovenských evanjelických cirkevných zborov a fílií.
 
foto
 
Úvodom sa prítomným prihovorili: silbašský kňaz Vladimír Lovás st., senior báčsky Vladimír Valent zo Selenče, silbašský pravoslávny kňaz Paja Alterov a biskup slovenskej evanjelickej cirkvi v Srbsku Samuel Vrbovský. Slávnostnú kázeň mala Jana Kopčoková, farárka z Hložian a liturgickú časť služieb mali na starosti Viera Bátoryová, farárka z Lalite a Darina Marčoková, farárka z Kysáča. Po kázni nasledovali príhovory predstaviteliek jednotlivých oltárnych krúžkov. Oslavy potom pokračovali pohostením v Loveckom dome.
 
V rámci osláv tohto jubilea v starej cirkevnej sieni, terajšej Skaličke, miestnosti pre nedeľné vyučovanie dietok, bola organizovaná zaujímavá výstava pod názvom – Od kolísky po hrob. Organizovala ju Anna Dragoljevićová. Je to klenotnica toho čím boli naši predkovia, čím sme my dnes a výzva, aby v tom vytrvali aj naši potomkovia. Bohatstvom starých symbolov náboženských obyčají táto výstava svojráznym spôsobom podčiarkla toto jubileum silbašského oltárneho krúžku žien.
 
Vladislava Lovásová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články