Pavel Cicka: tyrkysové horizonty a červené kone

Pavel Cicka: tyrkysové horizonty a červené kone
 
Vo veľkom výstavnom salóne galérie insitného umenia v Kovačici dnes slávnostne otvorili 19. samostatnú výstavu maliara Pavla Cicku. Touto retrospektívnou výstavou si maliar pripomína 35 rokov umeleckej práce. Výstava Krása je v očiach toho ktorý pozerá pozostáva z vyše 70 obrazov a zobrazuje autorovu umeleckú cestu, od maliarskych začiatkov po súčasnosť.
 
foto
 
Insitný maliar Pavel Cicka sa narodil v roku 1961 v Kovačici. Patrí do druhej generácie kovačických insitných maliarov a má za sebou 18 samostatných a množstvo spoločných výstav v Srbsku, na Slovensku, v Čechách,... Ako spoluautor sa podieľal na niekoľkých monumentálnych obrazoch, ktoré sú vystavené na Veľvyslanectve Slovenskej republiky v Belehrade, na Ministerstve kultúry v Bratislave, či v Devín banke v Bratislave.
 
foto
 
Megaobraz na veľvyslanectve SR v Belehrade
 
K technikám, ktoré najviac využíva, jednoznačne patrí olejomaľba na plátne a charakteristickým pre jeho tvorbu je krajinomaľba s tyrkyzovo - modrým hlbokým horizontom, v popredí sa vynímajú ľudia a v pozadí vidno kovačický kostol so svojou vežou. V jeho maliarskej tvorbe prevládajú vážne dedinské a oddychové ale aj humorné scény: poľovníci, rybári, hudobníci, opilci a postavy zúčastňujúce sa na rôznych dobrodružstvách pri veselých a smutných príležitostiach... Tyrkysovú rovinu obohacuje o motív červených koní, ktoré si zasluhujú pozornosť, úctu a obdiv.
 
foto
 
Pavel Cicka na každý obraz vedľa svojho mena namaľuje tekvicový list ako svojrázny symbol kovačickej roviny a svoju ochrannú značku.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #4 KoupimFilip 2013-02-28 13:10
Kde se dají koupit obrazy ? :-)
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Guest 2013-01-14 04:13
co si pas toto neries :whistle:
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 krásnea 2013-01-12 02:39
Pavel Cicka už nikdy nikde neujde, ak ho dobre nedohonia Jano Glózik a krásny šesťdesiaročný Pavel Hajko. O Hajkovom kohút-ovi a jeho Kovačici, vari ani nenačim veľa rozprávať, aj Eros aj Tanatos, aj Jorgovani mirišu...

j
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 Hajkob 2013-01-11 21:09
Ten Pavel Hajko, sa dávno otvoril, aj jediný mal smelosť povedať, namaľovať aj širšej verejnosti ukázať svoju symbolickú hrdosť a pýchu. Hej, Pavel Hajko je aj dnes mladý a potrntný na svpojich obrazoch, čo nie je veľmi príznačné pre dolnozemských Slovákov. Paľo Hajko sa rymuje s neskutočnosťou a naším dobrým zanikaním, a tak mu aj načim, bodaj by vydržal ešte 166 rokov s Jorgovánami...
Uctievateľ
Samuel
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články