Arheološki nalaz u Kulpinu

Pavlovi Babkovi Cena ministerky kultúry SR

Ministerka kultúry Slovenskej republiky Ľubica Laššáková dnes odovzdala Cenu ministerky kultúry SR za rok 2019 jedenástim tohtoročným laureátom. O udelení ocenenia významným osobnostiam v oblasti profesionálneho umenia rozhodla na základe hodnotiacej komisie, ktorá v tomto roku medzi kandidátov zaradila aj majiteľa Galérie Babka Kovačica Pavla Babku. Jeho vyznamenala za „šírenie dobrého mena slovenského insitného umenia prostredníctvom výstav organizovaných súkromnou Galériou Babka Kovačica na významných podujatiach v zahraničí a za podporu uchovávania a rozvíjania insitného umenia slovenskej komunity vo Vojvodine". Slávnostné odovzdávanie ocenení prebiehalo dnes vo výstavných priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry v Bratislave. Gratulujeme!

 

Foto: Ministerstvo kultúry SR

 

Foto: Ministerstvo kultúry SR

 

Foto: Ministerstvo kultúry SR

 

Foto: Ministerstvo kultúry SR

 

„Dnes som mala česť odovzdať jedenástim mimoriadne nadaným osobnostiam Cenu ministerky kultúry Slovenskej republiky v oblastiach profesionálneho umenia. Talenty slovenského umenia a kultúry, ktoré autorsky povzniesli umelecké slovo aj umelecký preklad, interpretáciu operných árií, muzikálnych piesní či baletných predstavení. Naše výtvarné umenie a dizajnérstvo posunuli na novú úroveň, obohatili rozhlasový éter a aj pestrý svet filmovej animácie. Svoje majstrovstvo dokázali na divadelnom javisku, v televízii, v rádiu, ale tiež za učiteľskou katedrou alebo pri „vývoze" nášho umenia do sveta. Cenu za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby získal literárny kritik a prekladateľ Alexander Halvoník. Cenu za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca si prevzal operný spevák Titusz Tóbisz. Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti hudby sa stala pedagogička vokálnej interpretácie Eva Blahová. Cenu za výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia a architektúry in memoriam získal maliar, grafik a ilustrátor Stanislav Dusík. Cenu za šírenie dobrého mena slovenského umenia v zahraničí si odniesli Nina Poláková a Roman Mazík. Predmetnú cenu získala aj grafická dizajnérka, ilustrátorka a režisérka animovaného filmu Petra Štefanková. Laureátmi ceny za dlhodobý alebo celoživotný prínos v oblasti umenia sa stali choreografka a baletná pedagogička Marilena Halászová a herec a recitátor Jozef Šimonovič. Cenu za podporu umenia, prezentáciu umenia a propagáciu umenia si prevzal rozhlasový hudobný redaktor Vladimír Franc. Laureátom tejto prestížnej ceny sa stal aj zakladateľ galérie insitného umenia v Kovačici Pavel Babka. Všetkým oceneným úprimne ďakujem za ich prácu a srdečne gratulujem!" – napísala Ľubica Laššáková na sociálnej sieti.

Zásluhy, za ktoré sa Pavlovi Babkovi cena dostala sú: Šírenie dobrého mena slovenského insitného umenia v zahraničí formou poriadania výstav prostredníctvom súkromnej Galérie Babka Kovačica. Slovenské insitné maliarstvo prezentoval na svetových výstavách, ako EXPO 92 Sevilla, EXPO 96 Lisabon, EXPO 2000 Hannover, EXPO 2006 Aici – Japonsko, Medzinárodný fond vo Washingtone, OSCE vo Viedni, UNICEF v Ženeve, UNESCO v Paríži atď. Galéria Babka prezentovala slovenskú insitu aj v Bruseli, Štrasburgu, Tokiu, Bratislave a iných mestách. V neposlednom rade, na návrh Nadácie Babka Kovačica, založenej Pavlom Babka, zapísala Republika Srbsko slovenské insitné maliarstvo do Národného zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska. Na listine sa nachádza 63 maliarov a ich spoločným menovateľom je, že sa narodili v Srbsku, ich materinským jazykom je slovenčina a hlásia sa k slovenskej národnosti.

Pavla Babku na ocenenie navrhla skupina jeho spolupracovníkov v čele s Dr.h.c. prof. Ing. Pavlom Rybárom, PhD. z Ústavu Zemských Zdrojov z Košíc.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články