SEAVC Kulpín

Vianoce v kroji

Verejnosť sa môže zapojiť do vianočnej výzvy Matice slovenskej s názvom Vianoce v kroji. Výzva je symbolickou reakciou na mnohé zrušené folklórne podujatia, tradičné remeselné trhy či tvorivé dielne pre pandémiu ochorenia COVID-19. Adresovaná je aj krajanom v zahraničí. „Mnohí naši krajania si zachovávajú tradičné vianočné zvyky práve vo svojich rodinách. Aj ako podpredseda pre slovenské zahraničie a jazykovo zmiešané územia vnímam, že Slovensko sa málo zaujíma o svojich krajanov. Preto výzvu Vianoce v kroji adresujeme aj im, aby sme krajanské vianočné zvyky prezentovali doma na Slovensku" priblížil druhý podpredseda MS Marek Nemec, ktorý podčiarkuje, že chcú aj takýmto spôsobom oživiť v rodine tradičné zvyky. Do akcie sa možno zapojiť do 31. decembra 2020.

 

Vianoce v kroji

 

Vianoce v kroji

 

O akcii viac TU: https://matica.sk/matica-slovenska-vyhlasila-vianocnu-vyzvu-vianoce-v-kroji/

Knihu z matičného vydavateľstva môžu získať krajania, ktorí pošlú vianočnú fotku vo vlastnom kroji s opisom vianočných slovenských zvykov v zahraničí.

Matica slovenská takto plní svoju nezastupiteľnú úlohu aj v spolupráci s krajanmi. Matičný dom je takýmto spôsobom v kontakte so Slovákmi žijúcimi v Chorvátsku, Maďarsku, Srbsku... Do tejto vianočno-novoročnej výzvy, ktorá je adresovaná tiež zahraničným Slovákom, sa zapojila aj Katarína Kolárová z Kulpína. Okrem iného ona napísala:

"Volám sa Katarína Kolárová. So svojou rodinou žijem na Dolnej zemi, v srbskom mestečku Kulpín. Moji predkovia sem prišli zo Zvolena a jeho okolia na koči, keď bolo veľké sťahovanie Slovákov na Dolnú zem po nariadení cisárovnej Márie Terézie. Takže, tu žijeme odjakživa. Vďaka našim predkom zachovali sme si identitu a prenášame to ďalším generáciám. Sme hrdí, že sme Slováci. Zachovávame si reč slovenskú, kultúru, zvyky a obyčaje. To sa z generácie na generáciu prenáša a vštepuje deťom od útleho veku. Tiež som si syna vychovala tak ako moji rodičia mňa a on tak vychováva svojho syna, môjho štvorročného vnuka Dáriana.

Sme evanjelici. Pred Štedrým večerom sa ide do kostola, deti recitujú básničky o narodení Ježiša, potom je doma slávnostná večera s modlitbou. Na stole nechýba kapustnica, makové rezance poliate medom, ,,krumple na ťapši'', orechy, med, pšenica zasadená na svätú Luciu, ovocie, koláče... Na Vianoce sa chodí polazuvať. Chlapci polazujú takto: Ja som malý Juhás polazujem u vás. Kapsička mi trčí pes do nej vrčí dajte mi niečo nech sa mi napučí.

Dievčatá: Ja som malá veverička pýtam si ja do ručníčka kus koláča, kus pagáča, prinesiem vám zlaté vtáča a to vtáča čvirikalo Pána Krista privítalo."

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články