SEAVC Kulpín

Mamy Petrovčanky

Skupina založená na facebooku pomenovaná Mamy Petrovčanky úspešne pôsobí vyše päť rokov a má viac ako 1600 členov. Vznikla z iniciatívy jej administrátoriek Hany Pavlovovej a Ireny Lomenovej. Mladé mamy, dve sestry, chceli tak pomôcť sebe a iným. Poradiť si navzájom, informovať jedna druhú, ponúknuť pomoc, službu... V tejto skupine sa zrodila aj idea organizovať Mamin bazár, ktorý sa už stal tradičným. „Máme za sebou divný a náročný rok. Pokúsme sa však nepamätať si ho po chorobe, ale napríklad po tom, že sme dostali viac času, ktorý sme mohli tráviť so svojou rodinou, a že sme sa naučili viac si vážiť krásu toho, čo máme, maličkosti a každodennosť. A napriek všetkému, podarilo sa nám spolu zase urobiť veľa!" – napísala v skupine Hana, ktorá spresnila, že zorganizovali tri Mama bazáre, z toho dva sa uskutočnili on-line, pomohli niekoľkým rodinám, mamám, deťom, malými aj väčšími zbierkami, všeličo si navzájom vymenili, darovali, predali, kúpili, alebo dostali, pomáhali si navzájom radami a užitočnými informáciami a na konci roka nazbierali až 50 vianočných darčekov, ktoré v Centre pre sociálnu prácu rozdelili deťom z materiálne znevýhodnených rodín.

 

Irena Lomenová a Hana Pavlovová (foto Martin Pucovský)

 

Irena Lomenová a Hana Pavlovová (foto Martin Pucovský)

 

Deti mali z dostátych balíčkov veľkú radosť a z druhej strany deti, ktoré chystali a s rodičmi prinášali balíčky do Centra pre sociálnu prácu, sa učili štedrosti.

Aj iné akcie humanitárneho tipu, alebo akcie tipu bazára, sú viacnásobne užitočné. V domácnosti si možno urobiť väčší poriadok, radosť urobiť osobám, ktoré si výhodne kúpia nejaký predmet, ešte väčšia radosť môže byť, ak sa nejaká vec dostane zdarma a nadovšetko: kúpou zánovných vecí chránime si planétu. Keby sme stále kupovali iba nové veci a staré zahadzovali, odpad na planéte by sa veľkou rýchlosťou hromadil.

 

Mamy Petrovčanky

 

Vedené touto ideou Mamy Petrovčanky, ktorým nie sú cudzie ekonomika a ekológia, sa rozhodli aj prostredníctvom sociálnych sietí organizovať predaj a darcovstvo. Keďže si pred Vianocami zvykneme robiť poriadky aj v skriniach, určili si práve tento termín a keďže v tomto období, – viac než inokedy,– chceme konať aj dobré skutky, rozhodli sa robiť aj zbierku vianočných balíčkov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články