SEAVC Kulpín

Sretenje

Hromnice, čiže Sviatok obetovania Pána sa zhodujú s pravoslávnym cirkevným sviatkom Sretenje- Stretnutie Pána, ktorý sa oslavuje tiež 2. februára, avšak podľa starého juliánskeho kalendára. Keďže tento kalendár mešká za gregoriánskym 13 dní, Sretenje pripadá na 15. februára. Za Deň štátnosti Srbska Sretenje ustanovili roku 2001 a dátum bol zvolený na znak spomienky na 15. február roku 1804 keď v Orašci pod vedením Đorđа Petrovićа Kаrаđorđа začalo Prvé srbské povstanie. Ono predstavovalo boj za oslobodenie spod stáročnej tureckej poroby. Tiež na Sretenje, ale v roku 1835 na Veľkom národnom zhromaždení v Kragujevci bola vyhlásená prvá Ústava Srbska – Sretenjská ústava.

 

Foto: Wikipedia

 

Foto: Wikipedia

 

Foto: Wikipedia

 

Cirkevný pravoslávny sviatok Sretenje alebo Sretenje Gospodnje (Stretnutie Pána) sa svätí v 40-ty deň po narodení Ježiša Krista. Srbská pravoslávna cirkev, ktorá sa riadi starým juliánskym kalendárom, ho teda svätí 15. februára, keďže sú Vianoce (Božić) a narodenie Ježiša Krista 7. januára. Písmo sväté uvádza, že 40 dní po narodení Ježiša Krista Panenka Mária prináša svojho syna do chrámu v Jeruzaleme, aby ho obetovala Bohu a seba očistila.

Podľa ľudových pravoslávnych povier, na Sretenje sa začína prechod zimy v jar. Pranostiky hovoria, že ak je na Sretenje oblačné počasie, koniec zimy bude pekný a ak je jasno, zo zimou sa budeme lúčiť za chladného a veterného počasia. Ak je na Sretenje slnečno a medvede sa vyľakajú z vlastného tieňa, vrátia sa do svojich zimných brlohov, lebo zima potrvá ešte 6 týždňov.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články