SEAVC Kulpín

Neľahký život aj v Amerike...

Severná časť amerického kontinentu sa trápi s tuhou zimou a južná s horúčavou. V Texase v nedeľu bolo chladnejšie (miestami až –18 °C) ako na Aljaške (–9 °C). Elektrická sieť nezvládla vyrábať nadostač elektriny a prišlo aj k neplánovaným výpadkom prúdu. Obyvatelia Houstonu, najväčšieho mesta v Texase, išli v najchladnejšej noci v tejto zimy, v pondelok, spať bez elektriny a tepla.

Veterné turbíny zamrzli a tie sú druhým najväčším zdrojom elektrickej energie v Texase. V ďalšom štáte, v Kanade, v Toronte, doteraz bolo pomerne teplo, no v minulej noci, namiesto sľúbeného oteplenia, prekvapilo ich sneženie. Píše Ondrej Miháľ, ktorý sa pohoršuje aj nad spôsobom očkovania proti koronavírusu. A Jorge Benčík, ktorý žije v Argentíne, v okrese Chaco, hlási, že je u nich leto, od nedele očakávajú až 40 ºC. Pomaranče tam opadávajú a hnijú, nemá ich kto oberať.

 

Dnešné zábery z Toronta (foto Ondrej Miháľ)

 

Dnešné zábery z Toronta (foto Ondrej Miháľ)

 

Dnešné zábery z Toronta (foto Ondrej Miháľ)

 

„V Kanade sa blížime k prvému výročiu každodenného života a umierania od koronavírusu. S dnešným dňom v Kanade zomrelo viac ako 21.311 a infikovaných bolo viac ako 820.000 osôb. Kanada sa všeobecne porovnáva s Austráliou, ktorá má veľmi podobnú populáciu, ako aj sociálnu a ekonomickú infraštruktúru. Bohužiaľ, najnovšie zisťujeme, že to nemôže byť správne porovnanie. V Austrálii zomrelo iba 909 a infikovaných bolo 28.900 ľudí. Práve počas koronavírusovej doby sme v Kanada zistili, že žijeme v ilúzii o tejto krajine, keďže sme verili svetovému marketingu okolo úspechu našej hospodárskej, sociálnej a politickej štruktúry a inštitúcií. Keď však prišla kríza, marketing nestačil zachrániť Kanaďanov od pandémie," píše silbašský rodák Ondrej Miháľ, ktorý už takmer 60 rokov žije v Kanade. Tiež uvádza, že vakcíny, ktoré by mali problém riešiť, čo sľubovala federálna vláda, zostali iba sľubmi. „Očkovali sme iba 1,1 milióna ľudí z 38 miliónov, z toho iba 150.000 bola aj preočkovaná. Od polovice januára do konca februára nie sú dokonca k dispozícii žiadne nové vakcíny. Osoby nad 80 rokov sa neočkujú. Vakcíny sa podávajú nevyhnutným pracovníkom, čo je pri poslednom počte asi 20,000.000 ľudí. V podstate je teda každý, kto pracuje, nevyhnutný a osoby staršie ako 65 rokov sú považované za vedľajšie škody, ktoré sú ponechané na zomieranie doma alebo častejšie v nemocniciach alebo domovoch dôchodcov," uvádza Ondrej Miháľ a dodáva, že tam majú 100 a viac úmrtí denne, napriek tomu, že ľudia majú masky, dištancujú sa v spoločnosti a mnohí zostávajú doma už viac ako rok.

 

Neľahký život aj v Amerike...

 

Neľahký život aj v Amerike...

 

Jorge Benčík, ktorý žije v Argentíne v okrese Chaco hlási, že u je nich teplo, okolo 30 ºC, no od nedele očakávajú aj 40 ºC. V Santiago del Estero je už v týchto dňoch okolo 37 ºC, no tam vie byť pekelne horúco a mäso vraj možno usmažiť na asfalte. Okrem problému s horúčavou, tiež sa trápia aj s koronou. Pandémia aj u nich sťažuje život, a je to vraj stále horšie, keďže mládež veľmi nedbá na bezpečnostné opatrenia. Ekonomika aj tam trpí, robotníci sú nespokojní. Sedia na autostráde a protestujú, že nieto robota a žiadajú si aj zvýšenie platov. Zaslal fotografiu napadaných pomarančov, ktoré na zemi hnijú, lebo ich nemá kto zbierať. Inak Jorge Benčík je už narodený v Argentíne, kde sa jeho rodičia presťahovali z Nadlaku. Slovenský jazyk si predsa, aspoň čiastočne, zachováva.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články