Srpska pravoslavna crkva

II. Medzinárodné majstrovstvá vo varení a jedení bryndzových halušiek

Slovenské národné jedlo - bryndzové halušky - sa pripráva z múky, zemiakov, bryndze a údenej slaniny a tradične sa podáva na drevených táckach s drevenou varechou. Prvá júnová sobota sa v Kovačici niesla v znamení práve tejto slovenskej špeciality. Na nádvorí Miestneho spoločenstva v Kovačici prebiehali II. Medzinárodné majstrovstvá vo varení a jedení bryndzových halušiek Kovačica 2018. Súťažilo 30 družstiev zo Srbska, Slovenska, Maďarska a Rumunska, ktorým ani dážď nepokazil dobrú náladu a dobrý pocit z toho, že prenášajú duch slovenskosti poza hranice Slovenska. Kým sa halušky varili, účastníci sa stačili pobaviť, tancovať, zaspievať... Veď, všetci tam prišli predovšetkým kvôli kamaráteniu a zábave. Tým pádom víťazom sú všetci účinkujúci.

 

Foto: Spolok žien Padina

 

Foto: Spolok žien Padina

 

Foto: Spolok žien Padina

 

Foto: Spolok žien Padina

 

Foto: Spolok žien Padina

 

Foto: Spolok žien Padina

 

Foto: Spolok žien Padina

 

Organizátormi Majstrovstiev boli Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka a Turistická organizácia obce Kovačica a prebiehali pod záštitou veľvyslankyne Slovenskej republiky v Srbsku Dagmar Repčekovej, predsedu Obce Kovačica Milana Garaševića a predsedu spoločnosti Humanita pre život Jozefa Janíkova.

Podujatie sa konalo na nádvorí Miestneho spoločenstva Kovačica, kde usporiadali aj kultúrno-umelecký program kovačických ochotníkov a hostí zo Slovenska. Na vlaňajších prvých kovačických Majstrovstvách vo varení a jedení bryndzových halušiek účinkovalo 21 družstiev a v tomto roku sa ich prihlásilo ešte viac.

Idea o organizovaní podujatia sa zrodila pred dvomi rokmi, presnejšie 18. júna 2016 v Krompachoch na Slovensku, kde prebiehali 19. Medzinárodné majstrovstvá Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek. Z nich si víťazný pohár prinieslo Memoriálne stredisko Dr. Janka Bulíka z Kovačice vedené predsedom Pavlom Balážom, ktorý bol iniciátorom organizovania podobného podujatia v Kovačici.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články