Rada MS

V Belehrade predstavená slovenská spisovateľka

Husto snežilo a vločky, krehké krásky, poletovali sem a tam a každá akoby niesla na chrbátiku svoj vlastný zimný príbeh. Dva z nich som od vločiek zachytila a rozhodla sa ich zapísať. Ak by som tak neurobila, rozplynuli by sa ako sneh v teplej dlani a boli by z nich len neviditeľné kvapky vo vetre. Napísala v predslove knihy Dve vianočné tajomstvá autorka Zuzana Kubašáková z Banskej Bystrice a uviedla, že krásne obrázky v knižke namaľovala Vieroslava Svetlíková z Kovačice. Krst slovenského vydania knihy Dve vianočné tajomstvá prebiehal ešte vlani, začiatkom decembra v Banskej Bystrici a dnes napoludnie v Bibliotéke mesta Belehrad predstavili srbské vydanie tejto detskej, veršovanej knihy, ktorú do srbčiny preložil Pavel Matúch. Nadácia Babka Kovačica knihy v srbskom jazyku venuje školským knižniciam základných škôl na Kosove, prezradil Pavel Babka. Na prezentácii sa vyberanými slovami prihovorili i Monika Šuhajdová Podsklanová, zástupkyňa veľvyslanca Slovenskej republiky v Srbsku, Alma Rizvanović, osobitná poradkyňa ministerky kultúry Srbska a riaditeľka Mestskej knižnice z Banskej Bystrice Iveta Babjaková. Autorka knihy prítomných pozdravila prostredníctvom video nahrávky. V mene Bibliotéky mesta Belehrad prítomných privítala Nataša Rill a prezentáciu autorsky viedla Katarína Pucovská.

 

V Belehrade predstavená slovenská spisovateľka

 

V Belehrade predstavená slovenská spisovateľka

 

V Belehrade predstavená slovenská spisovateľka

 

Zuzana Kubašáková

 

Zuzana Kubašáková

 

Katarína Pucovská, Pavel Matúch a Vieroslava Svetlíková

 

Katarína Pucovská, Pavel Matúch a Vieroslava Svetlíková

 

Iveta Babjaková, Monika Šuhajdová Podsklanová, Alma Rizvanović a Pavel Babka

 

Iveta Babjaková, Monika Šuhajdová Podsklanová, Alma Rizvanović a Pavel Babka

 

V Belehrade predstavená slovenská spisovateľka

 

Pavel Babka, na ktorého podnet sa knihy zrodili, ozrejmil , že išlo o veľmi dobrú spoluprácu s banskobystrickou knižnicou. Pochvalne sa zmienil aj o tej širšej spolupráci na relácii Srbsko – Slovensko, keďže obe krajiny podávajú Galérii Babka a Nadácii Babka nápomocnú ruku pri vypracovaní projektovej dokumentácie nevyhnutnej na zápis Slovenského insitného maliarstva zo Srbska na zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.

Mladá slovenská spisovateľka Zuzana Kubašáková (1981) je vyštudovaná učiteľka anglického jazyka a histórie a od roku 2016 aj autorka kníh pre deti a mládež. Nateraz ich vydala osem a štyri z nich sú preložené do cudzieho jazyka. Toto je jej prvé veršované dielo. Na prezentácii v Belehrade sa kvôli chorobe nemohla zúčastniť.

O ilustráciách v knihe sa zmienila Vieroslava Svetlíková, insitná maliarka z Kovačice, ktorej je toto druhá kniha, ktorú podpisuje ako ilustrátorka. Predtým, v roku 2021 ilustrovala detskú knihu Zuzany Čížikovej Psíček Max a zázračný počítač.

Prekladateľ Pavel Matúch hovoril o svojej prekladateľskej práci a o skúsenosti s prebásňovaním veršov. Obe knihy vydala Verejná knižnica Mikuláša Kováča z Banskej Bystrice v spolupráci s Nadáciou Babka Kovačica a Pavel Babka je aj zodpovedný redaktor kníh. Ich vydanie sa realizovalo s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín Kult minor zo Slovenskej republiky.

Prezentácia prebiehala v takzvanej Rímskej sieni, v ktorej sú zachované antické vykopávky.

Viac o knihe TU: http://www.kulpin.net/22-aktuality/aktuality/11827-dve-vianocne-tajomstva

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články