FK Kulpín

Belius z Očovej

Ženská spevácka skupina Belius z Očovej zo Slovenska vystúpila včera večer v evanjelickom kostole v Novom Sade. Spolu s domácim spevokolom usporiadali vyše hodinový vydarený koncert. Úvodom večierka vzácne hostky a ich hudobný sprievod privítal dozorca CZ v Novom Sade Ján Brtka a po koncerte Vladimír Obšust, farár novosadského cirkevného zboru neskrýval svoje oduševnenie, keď sa na záver srdečne poďakúval za výnimočné interpretácie a krásny umelecký zážitok.

 

Belius z Očovej

 

Belius z Očovej

 

Belius z Očovej

 

Belius z Očovej

 

Belius z Očovej

 

Belius z Očovej

 

Skutočne, vybraná skupina dievčat a žien, ktoré tvoria jeden delikátny celok Ženský spevácky zbor Belius, svojim spevom obohatil výnimočné chvíle návštevníkom včerajšieho hudobného večierka v novosadskom chráme Božom.

Pri predstavovaní zboru, okrem iného bolo počuť, že v roku 1996 v Očovej vznikol najprv kresťanský zbor, ktorý pre potreby farnosti založila Mgr. Monika Holíková. Repertoár zboru tvorili duchovné piesne tzv. starej hudby a súčasné kresťanské mládežnícke piesne. V roku 2010 sa zbor zmenil na ženský spevácky zbor, ktorý začal pracovať pod profesionálnym vedením MgA. et Mgr. art. Oľgy Budinskej v ZUŠ v Očovej. Repertoár zboru tvorili a dodnes tvoria duchovné piesne, ľudové piesne v úprave, spirituály a iné. V máji 2013 Belius zaznamenal pod vedením dirigentky Oľgy Budinskej spolu so ženskou zložkou chrámového zboru Campana z Brezničky svoj prvý veľký úspech - zlaté pásmo na medzinárodnom festivale Festa Choralis v Bratislave. Potom už nasledovali ďalšie úspechy.Od septembra 2013 funguje zbor samostatne ako občianske združenie pod názvom Ženský spevácky zbor Belius so sídlom v Očovej

 

 

Spevokol cirkevného zboru v Novom Sade

 

 

Ženský spevácky zbor Belius z Očovej

 

Spevácky zbor z Očovej sa dnes predstavil aj v Báčskom Petrovci, kde sa zúčastnil na Koncerte slovenských zborov z Vojvodiny a hostí, ktorý bol v základnej škole a zajtra vystúpi v rámci predpoludňajších bohoslužieb v petrovskom kostole.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+3 #1 Belius z OčovejDarina Greisinger 2018-11-18 12:37
Nedá sa mi veriť:článok o hosťujúcom a výnimočnom Beliuse z Očovej ilustrujete zvukovým záznamom novosadského ev. zboru?!?
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články