Klub poľnohospodárov Kulpín

Sovy z našej záhrady

Myšiarka ušatá alebo sova ušatá – tento druh sovy vraj loví myši, ale nepohrdne ani lienkou. Raz sa údajne stalo že akási myšiarka zjedla naraz myš i lienky a veľmi jej to zachutilo. Odvtedy začala pravidelne požívať také „myš-lienky", následkom čoho sa stala veľmi múdra... Taká múdra sova bývala v našej záhrade. Okále mala veľké a múdro nimi pozerala. Vďaka svojej bystrej hlave a dôvtipnosti raz k nám prilákala svojho nového druha. Čoskoro nato sme od údivu aj my oči vytreštili, keď sme v hniezde uvideli malé okaté pápernaté piskotalo. Najprv bolo iba jedno a o pár dní sa vyliahlo aj druhé. Svet uzreli na vŕšku suchej jedle, na daždi a na slnečnej pále. Mudrovali aj tie malé. Rýchlo sa im odnechcelo to kruté počasie. Zatúžili z vŕšku stromu dostať sa do skrýše listov. Ale, beda! Múdre síce boli, ale krídelká mali slabé. Bola práve noc, – veď sovy sú noční vtáci, – keď sa zo zeme začalo ozývať zúfalé pískanie.

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Maličké volalo o pomoc, padlo na zem a späť hore sa nemohlo dostať. Lietať ešte nevládalo, ale syčať preto poriadne vedelo. Neopovážili sme sa ho chytiť. Prenocovalo teda na zemi. Na druhý deň sme ho predsa vyložili na nižšie konáre, čo starostlivá mama sova pozorne sledovala zo susedného stromu. Stále dohliadala na svoje mláďa, starala sa o neho a pod rúškom noci mu zrejme prinášala potravu. Inak by neprežilo. Ono pomaly silnelo. Po niekoľkých dňoch sa vyšplhalo trochu vyššie na strom a tam sa mu pripojilo aj druhé mláďa. Potom im už bolo asi veselo. Páperie sa im pomaly menilo na opravdivé perie. Pekne spoločne odrastali pod dozorom oboch rodičov. Mama sova bývala vždy na rovnakom strome, na orechu, ibaže na druhom konári, kým otec sedával učupený a akoby „maskovaný" na neďalekej jedličke.

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Sovy z našej záhrady

 

Nočné vtáky sa v poslednej dobe postupne sťahujú do sídlisk. Myslia si, vraj, že tu budú vo väčšom bezpečí a uniknú strelcom na poliach. Podobne sa správajú aj pomerne inteligentné straky alebo havrany, ktoré tiež z polí odišli do miest.

Myšiarka ušatá je pre človeka nesmierne užitočný druh, v jej jedálnom lístku sa totiž pravidelne vyskytujú aj hlodavce, nezriedka sú to hraboše i potkany. Jedna myšiarka skonzumuje priemerne až 750 hrabošov za rok.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

-2 #2 RE: Sovy z našej záhradyDolnozemský orač 2019-05-26 13:54
Vtáky sa sťahujú do sídlísk preto, že v poliach už žiadne stromi nie sú. A keď nie je vtákov tak všetko to čo sa stravuje s vtákmy tiež nebude a to s čím sa stravovali vtáky tak sa premnoží. Ľudia orú pylnejšie ako v básňách a stromi sa orať nedajú. Záver: stromi von z lúk!
Nahlásiť administrátorovi
-1 #1 RE: Sovy z našej záhradyp. 2019-05-24 13:25
Sympatické... Symbolicky však sova môže ísť s Lilith (Is. 34.14) ako pramatkou extrémneho a fatálneho feminizmu...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články