Klub poľnohospodárov Kulpín

Aj pred storočím bol tu nežičlivý rok

Tu, na týchto vojvodinských končinách, aj pred 100 rokmi, roku 1919, sme mali nežičlivé počasie. Z Kroniky Lačokovej zverejnenej v knihe Petrovská dedina (Hlas ľudu,1997) zostavovateľa Jána Kišgeciho, so zápiskov z roku 1919 vyberáme výňatky o počasí a stave ciest: „...mrcha cesty, blato, takže kone mali aj nohy doráňané... daždivé dni až po apríl, cesty sa neposušili... daždivo po celý čas a mrcha cesty, aj v žatve aj počas zvážačiek, takže sa aj po kanáli muselo voziť... Žito bolo dosť pozde siate, do blata, kukurice zostalo veľa nevylámanej a pre mrcha cesty sa nemohla dovážať, zostala vonku a tá na povalách zhnila. Na takúto jeseň sa ani starí ľudia nepamätajú... Koncom decembra teplo ako na jar, len cesty sú mrcha, že nemožno ani na prázdnom koči chodiť, ľudia si musia sami na sebe šúšťa pre kravy z poľa donášať..." A ešte horšie to bolo roku 1940, keď boli petrovské ulice zaplavené.

 

Záplavy v roku 1940 (Petrovská dedina)

 

Záplavy v roku 1940 (Petrovská dedina)

 

V Kronike Lačokovej sa v súvislosti s rokom 1919 píše aj toto: „A musíme veľa cestovať, Srbi nútia do roboty, aj na koči, aj pešo. Peniaze štempľovať začali, všetky papierové sa museli štempľovať. V Petrovci to robili 15. januára v školách a aj v kase. Každý musel, kto to neurobil, peniaze mu neboli platné..."

V knihe Petrovská dedina sú i výpisky z Kroniky Labáthovej, kde sa uvádza, že sa v roku 1919 nesmierne rozmohla drahota a klesla hodnota peňazí. Pri zmene peňazí sa z 1000 korunáškov stali 100 a 50 korunášky a potom sa štyri koruny menili za jeden dinár.

 

Napriek drahote sa petrovské dievky aj v roku 1919 hrdo nosili (Petrovská dedina)

 

Napriek drahote sa petrovské dievky aj v roku 1919 hrdo nosili (Petrovská dedina)

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

0 #1 RE: Aj pred storočím bol tu nežičlivý rokp. 2019-05-31 21:12
Generácia ale narodených v roku 1919 bola početná a - dlhoveká ? Nezavadzal ani "pôstny" rok ani španielska chrípka ktora vzala viac obetí ako Veľká vojna....
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články