Klub poľnohospodárov Kulpín

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

Útla postavička, s nevinným pohľadom a srdečným úsmevom. Jednoduché dievča, s pevnou vôľou, šikovnosťou a výraznou priebojnosťou. Ivana Podkonjaková z Kulpína, dievča v ringu, s ohromnými pästiarskymi rukavicami ukrývajúcimi nežnú ruku s nalakovanými nechtami. Energickým, rýchlym direktom zasiahne protivníčku. Knockoutom dokonca aj chlapcov prekvapí. K osemnástym narodeninám seba častovala zlatom. Plnoletosť totiž oslávila pred necelým mesiacom a zlatú medailu si z Chorvátska priniesla pred pár dňami, kde na majstrovstvách v boxe Zagreb open 2019 obhajovala vlaňajšie prvé miesto. Už dva roky ju úspešne v pästiarskej kariére vedie Nenad Zamfirović. Pracujú seriózne, trénujú každodenne a pred turnajmi aj dvakrát denne. Je jediným dievčaťom v kulpínskej skupinke chlapcov, ktorých tiež láka box.

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana je žiačkou strednej ekonomickej školy v Novom Sade a športom sa aktívne zaoberá od svojich 15 rokov. Najprv jeden rok trénovala kick box, kde za rok dosiahla významné výsledky – prvé miesto v Srbsku vo svojej kategórii. Box sa jej však viacej páčil a keď sa jej naskytla príležitosť zapojiť sa v Kulpíne do skupiny, ktorú začínal trénovať Nenad Zamfirović, neváhala. Hovorí, že jej tréningy pomáhajú vytriasť zo seba všetku negatívnu energiu. Po tréningu, síce vyčerpaná ale spokojná, môže s úsmevom kráčať ďalej. Už dva roky je majsterkou Vojvodiny a tiež aj Srbska a v tomto roku sa so štátnou reprezentáciou dostala aj na Majstrovstvá Európy. Súťažila v kategórii mladších senioriek do 51 kg.

Majstrovstvá Európy, ktoré v tomto roku boli v Sofii, prebiehali v septembri a na ne sa Ivana dostala ako členka reprezentácie Srbska. Do reprezentácie si ju zvolili po viacerých významných úspechoch. Najprv v januári získala striebro v prestížnej súťaži Pohár národov. Na ňom účinkovali športovci z asi 30 krajín a Ivanu vo finále porazila skúsená športovkyňa z Kazachstanu, ktorá bola tretia na svetových majstrovstvách. Nasledovali pokrajinské majstrovstvá a na nich mladá Kulpínčanka získala zlato a obhájila vlaňajší titul, potom prišli štátne majstrovstvá, kde tiež zvíťazila a tiež obhájila minuloročný titul majsterky Srbska.

V lete na rad prišiel silný medzinárodný turnaj Zlatá rukavica, na ktorom sa tiež zúčastnilo vyše tridsať krajín, vrátane Ázie a Ameriky, na ktorom si Ivana zabezpečila miesto v reprezentácii. "Na tomto turnaji v Bulharsku utrpela porážku od dvojnásobnej európskej vicemajsterky a Ivana od nej bola iba za nuansu slabšia. V Záhrebe pred pár dňami Ivana zas porazila nemeckú šampiónku a v ťažkom zápase si vybojovala zlato." Hovorí tréner Nenad Zamfirović a dodáva, že ich v tomto roku ešte očakáva turnaj v Kikinde, kde by Ivana mala boxovať s maďarskou prvoumiestnenou hráčkou.

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

Ivana Podkonjak, dievča v ringu

 

V nasledujúcom roku sa Ivana dostáva do kategórie seniorov. Jej tréner preto plánuje obozretnejšie zápasy, keďže jej tam súperkami budú silnejšie a skúsenejšie pästiarky. „Ivane nechýba bojovnosť a explozívnosť a ak bude aj ďalej úporná, mohla by dosiahnuť veľké úspechy, vrátane účasti na Olympijských hrách 2024 v Paríži," konštatuje tréner Nenad Zamfirović. On tiež bol pästiarom. Najprv však trénoval futbal a potom sa za dva roky stal úspešným boxerom a získal Zlatú rukavicu. Pre zranenia sa však musel vzdať boxu, no neskôr sa vrátil k profiboxu a teraz sa zameral na trénerstvo. V skupine má toho času 15 členov a tréningy sú dvakrát týždenne, kým s Ivanou trénuje šesťkrát týždenne.

S poľutovaním však konštatuje, že napriek Ivaniným úspechom z obecnej pokladnice sa im peňazí neujde. Hoci aj žiadajú iba malú sumu, aj tá býva zamietnutá. Pritom, Ivana je podľa dosiahnutých výsledkov toho času najlepšou športovkyňou v Báčskopetrovskej obci.

Box alebo boxing alebo pästiarstvo je olympijská športová disciplína a jeden z najťažších druhov športu. Bol súčasťou aj starých olympijských hier. Dnes je box veľmi prestížny šport, niektorí boxeri sa radia medzi najlepšie platených športovcov v súčasnosti.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články