Klub poľnohospodárov Kulpín

Evanjelický kostol v Zemune

Každú nedeľu o 11. hodine v Zemune, Tošin bunar 2, v niekdajšom takzvanom nemeckom kostole, sa konajú evanjelické služby Božie. Jednu nedeľu sú po slovensky a v druhú po nemecky. Na bohoslužbách sa striedajú dve farárky: Anna Petrovićová zo Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi a Ana Luis Cindal z Nemeckej evanjelickej cirkvi. Na tých slovenských sa obyčajne stretne hŕstka belehradských evanjelikov, zo 10 –15. Avšak, aj taký malý počet je predsa vzácna skupinka kresťanov, ktorú nemožno ignorovať. Podľa slov zborovej farárky Anny Petrovićovej, v poslednom období získali niekoľkých nových členov, čo je posmeľujúce a dáva nádej. To čo však môže vplývať demotivujúco, je majetkový stav a neupravený interiér. Chrám totiž budovali belehradskí evanjelici, prevažne Nemci, ale aj Slováci a ostatní, avšak reštitúciou kostol je daný maďarskej evanjelickej cirkvi. Tá o neho zrejme nemá veľký záujem a tak ho najviac využíva kultúrno-umelecký spolok Branka Radičevića, ktorý počas týždňa tam máva svoje nácviky.

 

Evanjelický kostol v Zemune

 

Evanjelický kostol v Zemune

 

Evanjelický kostol v Zemune

 

Evanjelický kostol v Zemune

 

Kostol bol vybudovaný roku 1927 prevažne nemeckými peniazmi. Keďže však na neho prispeli všetci evanjelici žijúci v Belehrade, vždy ho aj používali ako svoj kostol.

„Kostol je však reštitúciou daný, nemôžem povedať, že je vrátený, lebo je daný, maďarskej evanjelickej cirkvi, takže nemecký seniorát našej evanjelickej cirkvi a náš slovenský zbor sme zostali bez akejkoľvek nádeje, že budeme mať svoje priestory tu," hovorí Anna Petrovićová a dodáva, že sú počas pracovného týždňa vykázaný z kostola a iba v nedeľu môžu tam vykonávať bohoslužobné aktivity. Znamená to, že nemôžu mávať ani ranné či večerné modlitby a nemajú ani podmienok na prácu s deťmi.

 

Služby Božie v improvizovanom chrámovom prostredí, na ktorých okrem domácej pani farárky, slovom Božím poslúžil aj senior Báčskeho seniorátu Vladimír Valent (foto: Evanjelická cirkev a.v. Selenča)

 

Služby Božie v improvizovanom chrámovom prostredí, na ktorých okrem domácej pani farárky, slovom Božím poslúžil aj senior Báčskeho seniorátu Vladimír Valent (foto: Evanjelická cirkev a.v. Selenča)

 

Belehradská farárka Anna Petrovićová najprv pôsobila v Jánošíku a Kovačici, no posledných 6 rokov služby Božie koná v hlavnom meste Srbska. Vynakladá úsilie na „oživenie" tohto malého zboru a napriek veľkým ťažkostiam, chce veriacim a ľuďom dobrej vôle ponúkať aj kultúrne obsahy. Tak vlani, v predvianočnom období v tom kostole bol koncert internacionálneho chóru Merry Gospel Choir.

 

Merry Gospel Choir vlani v evanjelickom kostole v Zemune (foto:Željko Čapeľa)

 

Merry Gospel Choir vlani v evanjelickom kostole v Zemune (foto: Željko Čapeľa)

 

V organizácii koncertu sa okrem cirkevnej obce SEAVC Zemun-Beograd podieľal aj SKOS Šafárik z Dobanoviec a MOMS Belehrad, s ktorými belehradský cirkevný zbor má dobrú spoluprácu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články