Klub poľnohospodárov Kulpín

Naše kalendáre

December je mesiacom, v ktorom sú aktuálne kalendáre. Na Luciu v Starej Pazove tradične organizujú prezentáciu Pazovského kalendára a v tomto roku v ten deň na Hurbanovskej fare uviedli do života i nový ročník Slovenského svetového kalendára na priestupný rok 2020. O pár dní neskôr vyšiel spod tlače aj náš Národný kalendár. Slováci v Maďarsku tiež vydávajú dva kalendáre: Náš kalendár a Čabiansky kalendár.

 

Naše kalendáre

 

Z dielne Slovenského kultúrneho klubu z Báčskeho Petrovca vyšiel štvrtý ročník Slovenského svetového kalendára. Táto ročenka mapuje život Slovákov v diaspóre. Má aj webovú stránku: http://www.slovenskykalendar.com/ a redakcia Slovenského svetového kalendára ju spustila, aby aj v digitálnej forme dokumentovala obsahy každého ročníka Kalendára. Tiež aby vytvorila možnosť na objednávku Kalendára, či na komunikáciu s redakciou, výmenu názorov, skúseností a praktických znalostí. Všetko to za účelom vzájomnej podpory a šírenia dobrého mena zahraničných Slovákov.

Vladimír Valentík, šéfredaktor a jeho zástupkyňa Katarína Mosnáková Bagľašová pracujú na tom, aby priniesli informácie z každého slovenského kúta sveta. Archív doterajších kalendárov si možno nájsť TU: http://www.slovenskykalendar.com/o-kalendari/archiv-kalendarov/.

 

Naše kalendáre

 

Vladimír Valentík je tiež dlhoročným redaktorom aj nášho Národného kalendára. Národný, či Ľudový kalendár začal vychádzať v roku 1920 a toto najnovšie číslo si teda zapisuje 100. ročník.

Redaktor Pazovského kalendára Martin Prebudila a jeho zakladateľ Miroslav Demák roky konfrontujú dejiny so súčasnosťou. Oprašujú dávne udalosti a tradície a do tohto celoročného čítania kronikársky zaznačujú i najnovšie udalosti pazovských a sriemských Slovákov. V najnovšej ich ročenke sa prvorado zamerali na veľkolepé jubileum, 250 rokov príchodu Slovákov do Starej Pazovy.

 

Naše kalendáre

 

Náš kalendár – publikácia Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku, ktorá si v roku 2020 pripomenie 25. výročie založenia, na 245 stranách prináša aktuality zo života Slovákov v Maďarsku. Zodpovedným redaktorom je Imrich Fuhl.

 

Naše kalendáre

 

Druhá ročenka, ktorú vydávajú Slováci v Maďarsku – Čabiansky kalendár, si v roku 2020 pripisuje päťdesiaty ôsmy ročník a od znovuvydania tridsiaty ročník. Vydavateľom je Čabianska organizácia Slovákov a vychádza v Békešskej Čabe v Maďarsku.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články