KUS Zvolen

Čo chceme dosiahnuť s dirigovaným informovaním?

Sloboda prejavu je zaradená medzi najvyššie ciele ľudstva, pretože je nevyhnutná... Novinári sú dôležití v každej demokratickej spoločnosti a oni sú aj tí, čo majú kontrolovať, napomínať, ba aj kritizovať tých, čo sú pri moci, aby omámení mocou nezabúdali, že pracujú pre svoj národ a jemu zodpovedajú. To je úloha novinárov! Mylne sa novinármi nazývajú tí, čo sú v službe režimu, lebo oni novinármi byť nemôžu. Preto v novinárstve politika nemá miesto! Predsa sa, trebárs aj násilne, do neho domáha. Aj preto v hlasľudovskom hrnci opäť vrie, alebo možno lepšie povedané: ešte stále vrie. A tomu je tak už vyše desaťročie. Spomeňme si na leto 2009 keď Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny vedená Annou Tomanovou Makanovou akýmsi „blitzkriegom" (rýchlym, prekvapujúcim rozhodnutím) odvolala riaditeľa nášho týždenník Hlas ľudu a vymenovala zodpovedajúci stranícky káder. Samuel Boldocký sa vtedy nemohol na to mlčky dívať a napísal text Tragikomická procedurálna ekvilibristika s podtitulkom Riaditeľ Hlasu ľudu „odstavený," lebo šetril v časoch hospodárskej krízy?! Vtedy sa politika usadila do hlasľudovského kresla.

 

Čo chceme dosiahnuť s dirigovaným informovaním?

 

Zaujímavú úvahu pána profesora Samuela Boldockého Hlas ľudu vtedy odmietol zverejniť a preto autor požiadal o publikovanie na tejto webovej stránke. Prečítať si ju možno tu: http://www.kulpin.net/component/content/article/22-aktuality/aktuality/1293-tragikomicka-proceduralna-ekvilibristika

Nemali by si napokon aj NRSNM a jej Výbor pre informovanie už raz konečne položiť konštruktívnu otázku: čo chceme dosiahnuť s dirigovaným informovaním? Chceme nás ďalej trieštiť? Či zasa... škoda reči..? Aj ďalej si budeme trúsiť do vlastného hniezda, kým z neho všetci neodlietnu?

Mať kultúrnu autonómiu, samostatnosť, sami rozhodovať, samostatne určovať, informovať – veď svojich ľudí a ich schopnosti sami najlepšie poznáme – môže to byť skvelé. Pekne je aj zamyslené, lenže človek je tvor nedokonalý...

Jemu jedinému je daná aj schopnosť reči. Niekto sa v nej lepšie vynachádza, dobre pláva v tých slovných vodách a potom pekne zabalí aj ošúchané frázy o úspešnom desaťročí, otváraní rôznych podujatí, spolkových domov, miestností... Proste, je nám najlepšie ako v danej situácii môže byť.

Keďže je od začiatku naša Rada až výrazne stranícky prifarbená, zdá sa že namiesto aby nás Slovákov spájala, ona nás skôr triešti." Tieto vety boli uverejnené na tejto stránke 14. 05. 2012, odvtedy sme deväť rokov starší, no asi nie aj múdrejší. Politika sa od samotného začiatku vtlačila do NRSNM a napriek upozorneniam tých obozretných a zahľadených do budúcnosti, že centralizácia moci v NRSNM môže byť nebezpečná, práve to sa od začiatku robilo. Teraz sa nám to pomstí.

A, zdá sa, bude horšie. „Zlá krv" začína kolovať v čoraz viac kolektívoch.

Kto sú členovia Správnej rady Hlas ľudu, ktorí diktujú a dozerajú na politiku nášho týždenníka? Rozhodnutím NRSNM (zo dňa 4. júna 2019) členmi Správnej rady sa stali Miroslav Brna, Dragana Surová a Elenka Šranková (novinárka Hlasu ľudu) z Kysáča, Jaroslav Stevanov z Aradáča, Vladimír Hudec (novinár Hlasu ľudu) z Hajdušice, Hviezdoslav Čmelík zo Starej Pazovy, Miroslav Tomáš z Kovačice a bývalá novinárka v HL Anička Chalupová, ktorá podala demisiu a namiesto nej bola zvolená Marienka Obšustová, zamestnankyňa Hlasu ľudu. Za predsedu Správnej rady bol zvolený Miloslav Chrťan a za jeho zástupcu Miroslav Brna. Medzičasom Hviezdoslav Čmelík bol podal demisiu ale, zdá sa, aj ju stiahol.

 

Katarína Pucovská

 

Komentárov  

+4 #5 Nedostatok zdravého rozumu a súdnostiR. Šimoniová-Černáko 2021-03-05 18:40
Zostali v tej Národnostnej rade a Správnej rade HĽ zbytky zdravého rozumu a súdnosti? Uvedomuje si tam niekto, že HĽ je nie súkromná hračka v rukách ani L. Lakatošovej a najmenej P. Surového? Že majú zodpovedosť nielen voči nám, čo sme tu teraz, ale aj voči tým, čo tu boli a prídu? Že na riadenie menšinovej politiky nestačia prázdne paroly o "poctivosti, slušnosti a odbornosti" a patetické hlášky "my sme tu pre Slovákov"? Ak majú ľudia potrebu si zapísať do svojho CV, že boli členovia NR, alebo členovia toho-oneho výboru, nech si to zapíšu, nech sa hrajú vo svojom pieskovisku. Ale nech na miesta, kde je niečo potrebné aj vedieť robiť a spravovať postavia takých, čo to naozaj vedia, čo majú na to kompetencie a referencie. Lebo sme už začali cestu na dno, ktorá bude veľmi dlhá a unavujúca.
Nahlásiť administrátorovi
+5 #4 RE: Čo chceme dosiahnuť s dirigovaným informovaním?Ján 2021-03-04 10:07
Citovanie IP:
Ak sú pre Vás DS (s ATM a so Žiakom) aj SNS (so Surovým a Lakatošovou a Chťanom a ...) v podstate jedno isté, tak si zausluhujete SNS ešte mnoho, mnoho rokov.

V podstate je to isté, lebo obe boli inštruované a postavené od vedúcej pozičnej stranky,či už DS alebo SNS.Moja mienka je že by v národnostnej rade mali byť najlepší v hociakom zmysle a nie iba tý ktorý sú v strane.Všetci si asi takto myslia potiaľ kým sa nezapoja do nejakej polityckej strane.A potom už to ide strannícky.Ale toto je diskusia na dlhšie obdobie.
Nahlásiť administrátorovi
+10 #3 Re: Oznámenie“Oto” Kolár 2021-02-25 07:04
Devastácia Hlasu ľudu pokračuje. Huďanová prišla na post riaditeľky rovnakým spôsobom ako Spevák. Rozdiel je však v tom, že sa možno obávala noža do chrbta z ruky nepriateľa, no dostala ho od drahých spoluzmýšľajúcich najsrdečnejšie láskavo do hrude.
Hlasu ľudu Národnostná rada srbskej pokrokovej strany doposiaľ spôsobila nemalú škodu. Konflikt medzi pazovskou odborníčkou na kotrmelce a kysáčskym intrigantom “obšťastnil” Hlas ľudu diplomovaným novinárom bez novinárskej praxe vo funkcii úradujúceho riaditeľa. Ešte len chýba, aby úvodníky znovu začal písať pán Ďakujemžeste.
Nahlásiť administrátorovi
+8 #2 RE: Čo chceme dosiahnuť s dirigovaným informovaním?IP 2021-02-24 19:24
Ak sú pre Vás DS (s ATM a so Žiakom) aj SNS (so Surovým a Lakatošovou a Chťanom a ...) v podstate jedno isté, tak si zausluhujete SNS ešte mnoho, mnoho rokov.
Nahlásiť administrátorovi
-9 #1 OznámenieSpravna rada 2021-02-24 11:08
Z OZNÁMENIA PRE VEREJNOSŤ predsedu Správnej rady NVU Hlas Ľudu Miloslava Chrťana:
...“na schôdzi Správnej rady NVU Hlasu ľudu, dňa 23. februára 2021, väčšinou hlasmi bola odvolaná z postu riaditeľky Anna Huďanová, z dôvodu neadekvátneho spravovania a nakladania s finančnými prostriedkami NVU Hlasu ľudu, čím zabezpečila nezákonný finančný zisk tretím osobám.
Na post nového úradujúceho riaditeľa väčšinou hlasmi bol zvolený Michal Spevák z Báčskeho Petrovca, diplomovaný novinár. Pred novým riaditeľom je veľká výzva aby priniesol pozitívne zmeny k lepšiemu a nastavil fungovanie NVU Hlasu ľudu v zákonných rámcoch. Taktiež aby zveľadil Ustanovizeň a aj zrekonštruoval budovu v Báčskom Petrovci.
Zároveň pripomíname, že Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny nemá zasahovať do redakčnej politiky týždenníka Hlasu ľudu a predsedníčka NRSNM by nemala robiť nátlaky na členov Správnej rady Hlasu ľudu. Správna rada NVU Hlasu ľudu odsudzuje konanie predsedníčky Výboru pre informovanie NRSNM, Anny Horvátovej zároveň aj novinárky Hlas ľudu, ktorá nebola pozvaná na zasadnutie a pritom urážala na podklade národnostnej príslušnosti členku Správnej rady NVU Hlas ľudu, ktorú vymenovala NRSNM a aj ona za ňu hlasovala. Svojim vyčíňaním, vykrikovaním a neprípustným správaním dehonestovala aj post predsedníčky Výboru pre informovanie, ktorý zastupuje v Národnostnej rade slovenskej národnostnej menšiny, ale aj svoju NVU Hlas ľudu. Takéto osočovanie a správanie je neprípustné.“
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články