MOMS Kulpín

Pupinova busta v Kovačici

Gymnázium Mihajla Pupina v Kovačici od zajtra 16. marca 2022 bude zdobiť busta nášho veľkého vedca, ktorého meno škola hrdo nesie. Bustu Mihajla Pupina narodeného v Idvore, v Kovačickej obci, slávnostne odhalia na pravé poludnie a hold tomuto velikánovi, profesorovi, vynálezcovi, vlastencovi, publicistovi, humanistovi... vzdajú aj v októbri v Belehrade, kde na Bulvári kráľa Aleksandra postavia sochu Mihajla Pupina. O tom dnes informoval divákov kovačickej rádio-televízie RTV Ok redaktor Ján Špringeľ.

 

Pupinova busta v Kovačici

 

Na uvedenú tému sa Ján Špringeľ rozprával s profesorom vo výslužbe a bývalým dekan elektrotechnickej fakulty v Belehrade a niekdajším rektorom univerzity v Belehrade prof. Dr. Brankom Kovačevićom, ktorý je aj predsedom Výboru pre výstavbu pamätníka Michajla Pupina pred budovou Elektrotechnickej fakulty v Belehrade.

V súvislosti s bustou Michajla Pupina, ktorú odhalia zajtra na nádvorí gymnázia v Kovačici, profesor Kovačević ozrejmil, že ide o umelecké dielo, ktoré desaťročia stálo na vchode do niekdajšej veľkej fabriky EI Pupin v Pančeve. Keďže sa tento elektronický priemysel sprivatizoval a keďže sa z elektronického gigantu stala farmaceutická továreň, busta Mihajla Pupina nezapadá do oblasti pôsobenia a súčasného areálu. Majiteľ Sreten Nikolić sa preto rozhodol darovať ju kovačickému gymnáziu.

Viac TU:

 

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články