Spolok žien

Lana, malá geniálka

V Belehrade v kongresovej sieni Sava strediska v nedeľu 16. júna 2019 prebiehala IV. medzinárodná Olympiáda v mentálnom počítaní Malac Genijalac. Na tomto prestížnom podujatí sa zúčastnilo zo 1200 súťažiacich vo veku 4 až 14 rokov z pätnástich krajín a zo 182 škôl. Účastníci boli zo Srbska, Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Chorvátska, Macedónska, Maďarska, Švajčiarska, Ruska, Ukrajiny, Slovenska... Z vlaňajšieho podujatia do Kulpína sa dostala jedna medaila. Sedemročný Kulpínčan Filip Šušerský obsadil tretie miesto a v tomto roku bronzovú medailu získala o rok staršia Lana Ivaniševićová z Báčskeho Petrovca, ktorá má po mame Jaroslave (rod. Koruniakovej) tiež kulpínske korene. Blahoželáme!

 

Foto: Malac Genijalac Bački Petrovac

 

Foto: Malac Genijalac Bački Petrovac

 

Foto: Malac Genijalac Bački Petrovac

 

Foto: Malac Genijalac Bački Petrovac

 

Foto: Malac Genijalac Bački Petrovac

 

Na tohtoročnej olympiáde Báčskopetrovskú obec reprezentovali Lana Ivaniševićová, Filip Šúšerský a Petra Sirácká, ktorých viedla učiteľka Tanja Petković. Olympiáda v mentálnom počítaní tradične vyvoláva veľký záujem verejnosti, keďže súťažiaci veľkou rýchlosťou spočitujú veľký počet čísel. Najatraktívnejšou býva disciplína Anzan – ide o výpočet dlhého reťazca čísel, ktoré sa na obrazovke premietajú extrémne vysokou rýchlosťou: až 3 čísla za sekundu!

Malac Genijalac je medzinárodný vzdelávací systém zameraný na zdravý vývoj mozgu dieťaťa. Cieľom „malého géniusa" je povzbudzovať a rozvíjať intelektuálne zručnosti a schopnosti detí od včasného detstva. V nadväznosti na túto víziu Malac Genijalac úspešne kombinuje to najlepšie z rôznych svetov, pričom uplatňuje vzácne skúsenosti z Východu a Západu.

Škola mentálnej aritmetiky Malac Genijalac rozvíja proces rýchleho počítania na princípe starovekého japonského počítadla „abakus". Tréningami sa cvičia aj iné mentálne kapacity akými sú pamäť, koncentrácia, vizualizácia, analytickosť a logika. Sloganom školy je: My školíme deti, ktoré menia svet!

O vlaňajšej súťaži TU: http://www.kulpin.net/o-kulpine/vzdelavanie/zs-j-a-komenskeho/dejiny-skoly/22-aktuality/aktuality/10271-filip-maly-genius

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články