Spolok žien

Chabne kapacita našich lesných pľúc

Symbolicky na samom začiatku jari, keď sa príroda prebúdza, sa 21. marec oslavuje ako Svetový deň lesov. Valné zhromaždenie ustanovilo tento deň v roku 1971 s cieľom zdôrazniť význam stromov a početné výhody, ktoré nám lesy prinášajú, ale aj zvýšiť povedomie o potrebe ich ochrany. Vojvodina stále nesie prívlastok „najmenej zalesnený región v Európe". V Európe je zalesnených 45, v Srbsku 30 a vo Vojvodine iba asi 7 percent plôch a až v 14 vojvodinských obciach (zo 45) zeleň zaberá iba jedno percento, ba aj menej! Podľa medzinárodných štandardov na zdravý vzduch treba zabezpečiť minimum 14-percentné zalesnenie. Ako sa dostať z toho nášho jedného percenta po tých potrebných 14, keď si aj sami pílime konár na ktorom sedíme?

 

Foto: Planet Warriors

 

Foto: Planet Warriors

 

Obyvateľstvu Vojvodiny sa výrazne znižuje „kapacita lesných pľúc", ktoré prečisťujú vzduch. Okrem nedostatočného zalesňovania, v pokrajine existuje aj výrazný trend znehodnocovania, degradácie, nekontrolovaného klčovania lesov a najvýraznejším problémom v tomto procese je určite nekontrolované odlesňovanie na Fruškej hore. Viac TU: https://www.kulpin.net/archiv/22-aktuality/aktuality/11222-ekologicka-vzbura

V celej Vojvodine jedine obec Srbobran má vypracovaný viacročný plán zalesňovania obce. Ostatné obce akoby nie veľmi trápil tento problém. Európska únia si dala za cieľ vysadiť v nasledujúcom období 3 miliardy stromov. Je zrejmé, že výsadba stromov a rozmnožovanie lesov je jediný spôsob, ako zmierniť následky znečistenia a klimatických zmien, ktorým sme vystavení.

Báčskopetrovská obec je jednou z najchudobnejších na lesné porasty. Ešte veľa miest v Báčskom Petrovci lipne po chládku. O tom viac TU: https://www.storyteller.rs/este-vela-miest-v-bacskom-petrovci-lipne-po-chladku/ .

Každý druhý mesiac Združenie Zelený kruh v Báčskom Petrovci vydáva nové číslo časopisu Ekolist. Tlačené vydania sú distribuované formou predplatného, hovorí riaditeľka redakcie Jadranka Marčoková a existuje aj bezplatné elektronické vydanie eEkolist-u, ktoré prichádza v PDF formáte do e-mailových schránok našich čitateľov. Otvoriť si ho možno TU: https://ekolist.org/

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články