Spolok žien

Zlatá brána a jej päťročnica v štatistike

V poradí 26. ročník Detského folklórneho festivalu Zlatá brána v Kysáči je za nami. Počasie pozhovelo, aj keď na scéne pokropilo hlavných organizátorov a hostí, ktorí sa prihovárali v otváracom ceremoniáli. Trochu dažďových kvapiek sa ušlo i niekoľkým súborom vystupujúcim v prvej časti. Riaditeľ KIS Kysáč Pavel Surový vyjadril potešenie, že do Kysáča prišli deti z 18 prostredí, ako aj hostia z Očovej zo Slovenska, z Nového Mesta nad Váhom, z Lovćenca a súbor Sonji Marinkovićovej z Nového Sadu. Prihovorila sa i Libuška Lakatošová, predsedníčka NRSNM a Miloš Vučević, primátor Nového Sadu. Potom už dosky patrili malým folkloristom, ktorých bolo podstatne menej než v predchádzajúcich rokoch. Veď, je nás čoraz menej a tak i detských folklórnych súborov ubúda. Upáda však i kvalita predvedenia. Zdenka Bobáčeková, predsedníčka odbornej poroty, po ukončení súťažnej časti vyhlásila: „Budem úprimná, nie som spokojná. Pamätám si na časy, keď sa s deťmi robilo viac, musím uznať, že toto bol taký slabší festival..." S poľutovaním konštatovala, že na tohtoročnom festivale neúčinkoval žiaden orchestrík a vystúpila iba jednu spevácka skupina.

 

Foto: Pres služba primátora Nového Sadu

 

Foto: Pres služba primátora Nového Sadu

 

Odborná porota, ktorá pracovala v zložení Zdenka Bobáčeková, predsedníčka, Anna Čúsová, Milina Chrťanová a Tijana Farkašová, udelila dve tretie ceny Hložančanom a Pivničanom, druhú cenu Padinčanom a prvú cenu súboru KUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy, mladšej tanečnej skupine, ktorá zároveň získala i soška NRSNM.

 

Zlatá brána a jej päťročnica v štatistike

 

- V roku 2015 na 22. ročníku Detského folklórneho festivalu Zlatá brána v Kysáči celkove sme mali možnosť vidieť na javisku predvedenie 44 detských folklórnych súborov. Z tohto počtu bolo osem hosťujúcich súborov a to z Rakúska, Chorvátska, zo Slovenska ako i dva domáce hosťujúce súbory zo Stepanovićeva a Kysáča. V súťažnej časti vystúpilo 36 detských folklórnych súborov.

- V roku 2016 na 23. ročníku Detského folklórneho festivalu Zlatá brána sme sledovali 41 hudobno-tanečných čísel, z čoho 35 čísel bolo súťažných a 6 hosťujúcich.

- V roku 2017 na 24. festivalovom ročníku sa zúčastnilo spolu 38 detských folklórnych súborov. Z tohto počtu 32 bolo súťažných a ostatné čísla patrili hosťom.

- V roku 2018 na jubilejnom 25. ročníku festivalu sa tiež zúčastnilo 38 detských folklórnych súborov. Z tohto počtu 30 čísel bolo súťažných a ostatné čísla patrili prizvaným hosťom.

- V roku 2019 na 26. ročníku bolo prihlásených úhrne 31 detských súborov, z toho dva na festival nepricestovali a štyri boli hosťujúce súbory. Teda vystúpilo 24 súborov, čo je v porovnaní s rokom 2015 zníženie o 12 súborov, čiže o jednu tretinu.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články