Spolok žien

Rýchlo mizneme a starneme

Počas včerajšej návštevy Báčskopetrovskej obce štátna tajomníčka Ministerstva pre starostlivosť o rodinu a demografiu Milka Milovanović Minić uviedla, že Srbsko má v súčasnosti menej ako sedem miliónov obyvateľov, informovalo ministerstvo. V Srbsku sa od začiatku roka narodilo o 794 detí menej ako za prvých desať mesiacov roku 2020 a ak budú pokračovať súčasné demografické trendy, Srbsko bude mať do roku 2050 menej ako päť miliónov obyvateľov, upozornila štátna tajomníčka. Otázka demografie je preto celoštátnou témou číslo jeden. Viac TU: http://minbpd.gov.rs/set-pronatalitetnih-mera-zajednicki-zadatak-svih-institucija/. Zo všetkých našich 169 obcí pozitívny prirodzený prírastok majú len tri obce. Srbsko stále každoročne prichádza o približne 37-tisíc obyvateľov, čo je jeden z najväčších problémov mnohých miest. Milka Milovanović Minić počas návštev obcí v celej krajine poukazuje aj na to, že v Srbsku sa prvýkrát za rok narodilo menej ako 62 000 detí, každý piaty obyvateľ Srbska je starší ako 65 rokov a každý siedmy je mladší ako 14 rokov.

 

Foto: http://www.backipetrovac.rs

 

Foto: http://www.backipetrovac.rs

 

O včerajšej návšteve Báčskopetrovskej obce štátnej tajomníčky informujú aj na obecnej webovej stránke, kde píše:

V utorok 9. novembra 2021 obec Báčsky Petrovec úradne navštívila štátna tajomníčka Ministerstva pre starostlivosť o rodinu a demografiu Milka Milovanović Minić v rámci svojej pravidelnej aktivity.

Pani Milovanović Minić v malej sieni Zhromaždenia obce Báčsky Petrovec prijala predsedníčka Obce Báčsky Petrovec Jasna Šprochová s predsedom zhromaždenia obce Jánom Jovankovičom, riaditeľkou Strediska pre sociálnu prácu Biljanou Drakulićovou i podpredsedníčkou NRSNM Tatianou Vujačićovou.

Na pracovnom stretnutí sa hovorilo o demografických problémoch, s ktorými sa stretáva Srbsko a o zveľadení opatrení na zvýšení natality. Cieľ tohto stretnutia, ktoré štátna tajomníčka v nastávajúcom období bude uskutočňovať po mestách a obciach, je zoskupiť reálne údaje o stave v teréne, aby sa to mohlo využiť v obsiahlom doklade, ktorý rezortný minister Radomir Ratko Dmitrović podá vláde Republiky Srbsko, a to s cieľom zveľadenia demografických okolností v krajine. http://www.backipetrovac.rs/sk/javne-nabavke/poseta-drzavne-sekretarke-ministarstva-za-brigu-o-porodici-i-demografiju-opstini-backi-petrovac

 

kp

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články