Spolok žien

Medaila kultúry Zdenke Valentovej Belić

Včera zverejnili mená laureátov výročných cien Kultúrneho centra Vojvodiny Miloša Crnjanského za rok 2021 a jednou zo štyroch ocenených je aj Zdenka Valentová Belić. Ocenenia im odovzdajú v Slávnostnej sieni vlády AP Vojvodiny vo štvrtok 2. decembra o 18.00 hodine. Dr. Zdenka Valentová Belić, šéfredaktorka časopisu Nový život, spisovateľka, prekladateľka, profesorka slovenského jazyka a literatúry a knihovníčka získala Medailu kultúry za multikulturalitu a interkulturalitu. V zdôvodnení tohto vysokého ocenenia sa okrem iného uvádza, že Zdenka „už desaťročia vytrvalo pracuje na spájaní ľudí a kultúr, čo je základom ľudskej potreby kultúrneho a duchovného pozdvihnutia, jadrom interkulturalizmu a multikulturalizmu v Novom Sade, kde žije, Vojvodine a Srbsku, regióne a Európe." Blahoželáme!

 

Medaila kultúry Zdenke Valentovej Belić

 

Dr. Zdenka Valentová Belić vyštudovala Filozofickú fakultu v Novom Sade a doktorát získala na Katedre estetiky Univerzity Komenského v Bratislave. Literárnemu prekladu sa venuje viac ako dvadsať rokov a preložila viac ako päťdesiat významných diel, prevažne slovenských prozaických klasikov do srbčiny a početných významných srbských básnikov do slovenčiny, ako aj stovky prekladov v srbských a slovenských periodikách v Srbsku a na Slovensku.

"Som veľmi vďačná porote a vedeniu Kultúrneho centra Miloša Crnjanského za toto výnimočné uznanie. Existovať a pôsobiť na hranici dvoch kultúr – v mojom prípade slovenskej a srbskej – znamená byť v duálnom postavení, byť vo vnútri a zároveň mimo oboch kultúrnych kontextov, stáť stále na hranici a nikde nebyť úplne viditeľný. To miesto a takáto práca nie sú bezbolestné, no zároveň je to všetko veľmi inšpirujúce. Toto ocenenie srdečne prijímam a uznanie venujem prekladateľskej profesii – všetkým mojim kolegom. Prekladatelia sú nevyhnutnou súčasťou každej kultúry a sú akoby mýtické bytosti – lukostrelci, ktorí nesú fakľu myšlienok a vedomostí. Prenášajú a šíria plameň z jedného domova do druhého, z jednej kultúry do druhej," povedala pre belehradský denník Danas Zdenka Valentová Belić pri príležitosti jej ocenenia.

Jej básnické zbierky vyšli v slovenčine, angličtine a srbčine, vydala aj knihu pre deti, zbierku esejí, ako aj knihu rozhovorov na tému „Imigranti v babylonskej veži" o identite, ktoré boli predtým zverejnené v našom časopise pre literatúru a kultúru Nový život.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články