Spolok žien

EHO, ADRA, humanita a pomoc v núdzi

V stredu 1. decembra bol podpísaný Protokol o spolupráci medzi Ekumenickou humanitárnou organizáciou (EHO) a „Európskym mládežníckym hlavným mestom Nový Sad – OPENS". Vlani na začiatku roka nová riaditeľka EHO Anna Brtková Valentová iniciovala spoluprácu s uvedeným mládežníckym združením s cieľom podporiť rozvoj lokálnej siete dobrovoľníkov v Novom Sade. EHO sa vtedy stalo súčasťou novosadskej dobrovoľníckej služby. Predmetom včera podpísaného protokolu je spolupráca a rozvoj dobrovoľníctva tak na lokálnej úrovni, ako aj výmena skúseností z práce so zahraničnými dobrovoľníkmi v rámci rôznych európskych programov. V roku 2020 získala EHO certifikát pre program prijímania a školenia dobrovoľníkov z krajín Európskej únie (EU Aid Volunteer Initiative). Projekt sa realizuje pod mentorstvom ADRA Slovensko, ktorá je jednou z vedúcich humanitárnych a rozvojových organizácií vo svete. Projektová manažérka v ADRA Slovensko Anna-Mária Benková, pôvodom z Hložian, hovorí, že v Srbsku pomáhajú ľuďom bez domova aj formou prístupu k hygienickým zariadeniam, zdravotnej starostlivosti a psychosociálnej podpore. Spolupracujú s miestnou ADRA Srbija za podpory USAID Serbia a SlovakAid.

 

Foto EHO

 

Foto EHO

 

Viac o vedení a projektových koordinátoroch v EHO v Novom Sade TU: https://ehons.org/nas-tim.html

Prečo pomáhajú ľuďom v Srbsku? Podľa ich zistení iba v Belehrade žije na ulici, bez domova, či v provizórnych obydliach odhadom 10,000 – 15,000 ľudí. Uvádza sa to na stránke ADRA Slovensko TU: https://www.adra.sk/zdravie-pre-ludi-bez-domova/?fbclid=IwAR0eJzNoKyw4KG7HMT_TXefL_h6dCTNmavmLNI-0Z23Z06R37ZzrxbmKUJ4

 

Foto ADRA

 

Foto ADRA

 

„Iste, aj na Slovensku sa mnoho ľudí ocitlo v nezávideniahodnej situácii bezdomovectva. V Srbsku je však ich situácia ešte zložitejšia z dôvodu nedostatočnej kapacity útulkov a byrokratických prekážok zo strany štátu, ktoré im znemožňujú prístup k zdravotnej starostlivosti. ADRA ľuďom bez domova v Belehrade poskytuje prístup k hygienickým službám a v prípade potreby sprostredkuje vyšetrenie v špecializovaných zdravotníckych zariadeniach. Každým dňom našu pomoc vyhľadáva viac a viac ľudí v núdzi, ktorí urgentne potrebujú lieky a zdravotné pomôcky na ochranu zdravia či života," – uvádza sa v pokračovaní textu.

V spolupráci s ADRA Srbsko poskytujú hygienické služby a prístup k zdravotnej starostlivosti pre ľudí bez domova v Belehrade počas pandémie covid-19. Projekt umožňuje osobám bez strechy nad hlavou využiť ich hygienické balíčky ako aj Drumodom – inovatívne mobilné hygienické zariadenia. Súčasťou našich aktivít sú aj terénne zdravotné služby, zamerané na prevenciu šírenia vírusu covid-19. O tom viac TU:

 

 

Slovenská kancelária ADRA implementuje projekty pomoci ľuďom v núdzi v zahraničí i doma v SR. V roku 1997 jej bol udelený štatút konzultanta pri OSN, ktorý jej dáva unikátnu príležitosť zasiahnuť svojím hlasom v medzinárodnom spoločenstve. Od roku 2004 sa ADRA Slovensko aktívne podieľa na oficiálnej rozvojovej pomoci Slovenskej republiky do zahraničia pod značkou SlovakAid. Takto boli realizované projekty v Indonézii, Moldavsku, Mongolsku, Srbsku a Sudáne. Tak, ako sa vynárajú nové potreby a objavujú nové výzvy, ADRA pokračuje vo svojej snahe uskutočňovať svoje poslanie - odrážať Božiu lásku prostredníctvom súcitu a láskavých skutkov praktickej pomoci.

 

Katarína Pucovská

 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články